Start de gratis dakscan

Vergunningen zonnepanelen

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor zonnepanelen. Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen. Want sommige regio’s en gemeenten eisen dat je voldoet aan een aantal voorwaarden bij het plaatsen van zonnepanelen. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met vergunningen bij het installeren van zonnepanelen. Want wanneer is een vergunning nodig en welke regels moet je nog meer naleven?

Welke vergunningen zijn er voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn vaak van buitenaf zichtbaar vanaf de straat of weg. Dit is de reden dat er door de overheid of de gemeenten soms regels gelden voor het plaatsen van zonnepanelen. Als daaraan wordt voldaan, mogen ze vergunningvrij worden aangebracht op een gebouw.

Voldoe je niet aan die voorwaarden dan kun je een vergunning aanvragen, we hebben het dan over de omgevingsvergunning.

Met een omgevingsvergunning kunnen verschillende activiteiten worden vergund, zoals het bouwen of verbouwen van een pand, het aanleggen van wegen of het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook kunnen activiteiten die de omgeving kunnen beïnvloeden, zoals het lozen van afvalwater, onder deze vergunning vallen.

Verder kun je ook nog een wegafsluiting vergunning nodig hebben voor de hoogwerker die misschien wel te pas komt bij de installatie. Woon je in een smalle straat en dient de straat bijvoorbeeld afgesloten te worden om bij jou zonnepanelen te leggen? Dan heb je een vergunning nodig van de gemeente om de installatie te kunnen voortzetten.

Een andere vergunning die wij ook nog wel eens tegenkomen is de monumentenvergunning. Heb je een huis met een monumentale status en wil je zonnepanelen? Dan kan het goed zijn dat je hiervoor de monumentenvergunning moet aanvragen bij jouw gemeente.

Dit geldt trouwens ook voor een huis met een beschermd dorps- of stadsgezicht. Echter, hierbij moet je vaak ook een vergunning aanvragen. Waarbij soms de omgevingsvergunning vaak al voldoende is voor de gemeente of de regio. Hieronder leggen we uit wanneer je een vergunning voor zonnepanelen zou moeten aanvragen.

Wanneer is een vergunning voor zonnepanelen nodig?

Ondanks dat jouw huis natuurlijk jouw huis is en je voor je gevoel zelf mag bepalen wat je op je dak legt, kan het nog wel eens zo zijn dat de gemeente of de overheid hier wat anders van vindt. Helemaal bij het leggen van panelen zijn er enkele regels waar je je aan dient te houden. De regels verschillen of je de zonnepanelen op een plat dak, schuin dak of in jouw tuin/weiland plaatst.

Vergunning zonnepanelen op plat dak nodig?

Bij de regels omtrent het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kunnen we heel kort en krachtig zijn. De zonnepanelen moeten op het dak worden gemonteerd met minstens een afstand gelijk aan hun eigen hoogte verwijderd van de dakrand.

Vergunning zonnepanelen op schuin dak nodig?

Indien je ervoor kiest om de zonnepanelen op een schuin dak te installeren, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • De zonnepanelen dienen binnen of rechtstreeks op het dakvlak te worden geplaatst.
  • De helling van de zonnepanelen moet gelijk zijn aan die van het dak waarop ze worden gemonteerd.
  • De zonnepanelen mogen niet uitsteken en moeten volledig binnen het dakvlak blijven aan alle zijden.

Tuin/weiland

Wanneer je ervoor kiest om de zonnepanelen niet op een dak te plaatsen, maar bijvoorbeeld in jouw achtertuin, dan is dat toegestaan zonder vergunning, op voorwaarde dat aan de volgende twee vereisten wordt voldaan:

  • De constructie waarop de zonnepanelen worden geplaatst, mag niet hoger zijn dan vijf meter.
  • Je dient te voldoen aan het bestemmingsplan van jouw woning en de gestelde voorwaarden die daarin zijn opgenomen.

Om een zonnepaneel vergunningsvrij te mogen plaatsen moet voldaan worden aan de voorwaarden. Hieronder hebben we voor jou een handig overzicht waarbij je met een paar vragen eruit kan komen of jij een vergunning nodig hebt voor jouw zonnepaneleninstallatie.

Overzicht wanneer vergunning nodig voor zonnepanelen

Als je je aan de gestelde voorwaarden houdt, mag je de zonnepanelen zonder vergunning plaatsen. Mocht je hulp nodig hebben of nog wat vragen hebben over de vergunningen van zonnepanelen, dan kun je altijd contact opnemen.

We helpen je graag bij het assisteren van de vergunning voor jouw zonnepaneleninstallatie.

Toch een vergunning nodig? wat nu?

Als je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het installeren van zonnepanelen, dan zal dit meestal via de reguliere procedure verlopen. Hier zijn de stappen die je dan moet doorlopen:

Stap 1 – Je dient je plan in bij de gemeente op een standaardformulier en volgens de vereisten die zij hebben opgesteld. Dit kun je digitaal doen via www.omgevingsloket.nl of via de website van jouw gemeente. Op Omgevingsloket online vind je ook welke gegevens je moet aanleveren voor je aanvraag.

Stap 2 – Als er nog ontbrekende documenten zijn in je aanvraag, zal de gemeente je hierover schriftelijk informeren. Ze geven dan aan binnen welke termijn je de ontbrekende stukken kunt aanleveren.

Stap 3 – De gemeente zal je aanvraag beoordelen op basis van de planologische regels, zoals het bestemmingsplan, de bouwverordening en welstandscriteria. Ook worden technische eisen, zoals brandveiligheid en ventilatie, getoetst aan het Bouwbesluit.

Stap 4 – Binnen acht weken krijg je te horen of je wel of geen omgevingsvergunning krijgt. Als je extra tijd nodig hebt om je aanvraag compleet te maken (zie stap 2), wordt deze tijd bij de beslistermijn van de gemeente opgeteld. Bijvoorbeeld, als je drie weken nodig hebt om aanvullende stukken aan te leveren, wordt de termijn voor een omgevingsvergunning elf weken (acht plus drie).

Heb je nog vragen over vergunningen bij zonnepanelen of heb je behoefte aan meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! We staan altijd klaar om je te assisteren en al je vragen te beantwoorden. Of het nu gaat om de vereisten voor vergunningvrije zonnepanelen of het aanvragen van een omgevingsvergunning, we helpen je graag verder op weg naar een succesvolle installatie van je zonnepanelen.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00