Over ons

Zonnepanelen op plat dak?

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

Wanneer je overweegt om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen is het belangrijk om met een paar aspecten rekening te houden namelijk:

  • Op welke manier ga je de zonnepanelen op een plat dak plaatsen;
  • Hoeveel zonnepanelen kun je op jouw platte dak plaatsen;
  • Welk materiaal en welke ballast is nodig;
  • De kosten voor zonnepanelen op plat dak.

Benieuwd hoe veel zonnepanelen er passen op jouw platte dak? Doe onze kostenloze dakcheck en ontvang meer informatie over de mogelijkheden voor jouw platte dak.

Kostenloze dakcheck aanvragen!

Plaatsing zonnepanalen plat dak

De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is 35 graden, maar bij een ideale hellingshoek ontstaat er een grotere schaduwhoek voor de volgende rij zonnepanelen. Je kan hierdoor dus minder rijen aan zonnepanelen kwijt op jouw platte dak. Bij een hellingshoek van 35 graden maak je geen verlies op je rendement. Wanneer de hellingshoek 15 graden wordt dan zal je een verlies in rendement hebben van ongeveer 5%.

De hellingshoek bepaald dus hoeveel zonnepanelen jij kan plaatsen op jouw platte dak en ook welk rendement je benut van je zonnepanelen. De richting waar jouw zonnepanelen op jouw platte dak naar gericht staan heeft invloed op de prestatie van de zonnepanelen. Je kunt de zonnepanelen het beste richting het zuiden richten. Natuurlijk kunnen er redenen zijn om jou zonnepanelen een andere kant op te richten, deze reden heeft vaak te maken met de ruimte die jij hebt op jouw platte dak.

Hieronder een overzicht van het rendement van jouw zonnepanelen met betrekking op de richting:

Richting

Verlies

Zuid

Geen verlies (optimaal)

Zuidoosten

5% minder rendement

Zuidwesten

5% minder rendement

Westen

20% minder rendement

Oosten

20% minder rendement

Kosten zonnepanelen op plat dak

De kosten voor zonnepanelen op jouw platte dak is afhankelijk van meerdere factoren. Het kan namelijk zo zijn dat jij door jou type dak meer zonnepanelen nodig hebt of dat jij minder zonnepanelen nodig hebt, omdat deze bijvoorbeeld in de juiste richting kunnen staan en gebruik kunnen maken van de ideale hellingshoek voor zonnepanelen. Zonduurzaam kan een Zonneplan voor jou maken. Dit is een dak plan die wij door de nieuwste technieken voor jou kosteloos kunnen realiseren. Als wij het unieke dak plan voor jou hebben ontworpen hebben wij de kosten voor zonnepanelen op een plat dak overzichtelijk voor u op een rijtje. 

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast

Als je zonnepanelen op je platte dak wilt gaan plaatsen zal je wel eens gehoord hebben van het woord ballast. De ballast voor zonnepanelen is het gewicht en de constructie die nodig is, zodat jouw zonnepanelen simpelweg niet wegwaaien. Is het mogelijk zonnepanelen op plat dak te plaatsen zonder ballast? In de meeste gevallen is het niet mogelijk om geheel zonder ballast zonnepanelen te plaatsen op platte daken.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de benodigde ballast bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak namelijk:

  • De hoogte van het platte dak;
  • De constructie van het bevestigingsmateriaal op het platte dak;
  • De windkracht die het pand opvangt.

Het is dus niet eenvoudig om één antwoord te geven op dit onderwerp. Laat je daarom goed informeren over het materiaal die voor de constructie van de zonnepanelen wordt aangeboden. Wij hebben namelijk informatie beschikbaar, waarbij per windkracht en zone kan worden bekeken welke ballast noodzakelijk is voor jouw zonnepanelen.

Bel ons nu om te kijken welke ballast er nodig is voor jouw zonnepanelen op jouw platte dak!
Neem contact met ons op

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00