Over ons

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

Nu je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen vraag je jezelf af hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Om deze vraag te beantwoorden zullen we gaan kijken naar verschillende aspecten zoals:

  • Het type dak;
  • Het huishouden;
  • De verschillende schaduwvallen;
  • De afstand tot de dakrand.
  • Persoonlijke wensen
  • Terugverdientijd

Het type dak maakt erg veel uit aangezien er bijvoorbeeld een andere dakconstructie nodig is als je kijkt naar het verschil tussen en bitumen dak of een dak met gewoon dakpannen.

Ook kun je je wellicht voorstellen dat een huishouden van 5 personen ten opzichte van 2 personen ook een groot verschil in verbruik betekend. En dat als er eenmaal kinderen zijn dit ook in de toekomst wellicht andere dingen met zich mee brengt. Ook is schaduw iets waar we goed naar moeten kijken want dit bepaald in hoeverre er op welke plek zonnepanelen kunnen komen te liggen en maakt het dus erg belangrijk in de advisering.

De afstand tot de dakrand is verder technisch gezien van belang en ten slotte natuurlijk de persoonlijke wensen en de terugverdientijd maar dit zijn zaken die volgens mij voor zichzelf spreken.

Een voorbeeld van een uitschieter kan bijvoorbeeld een elektrische laadpaal voor de auto zijn, maar ook een jacuzzi in de achtertuin of een elektrisch kooktoestel. Gemiddeld zal een huishouden (2-4 personen) tussen de 10 en 14 zonnepanelen nodig hebben. Uw adviseur zal altijd het huidige verbruik met u bespreken, voordat zij voor u aan de slag gaan om er zo zeker van te zijn dat u niet te weinig of juist te veel zonnepanelen op de woning installeert. Doe onze kostenloze dakcheck om te bekijken hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt op jouw dak.

Doe de kostenloze dakcheck!

Inschatting van het aantal zonnepanelen

Wilt u van te voren al een kleine schatting maken over het aantal panelen? Dat kan! De opbrengst zonnepanelen per maand van een zonnepaneel wordt beïnvloed door drie factoren: het aantal zonuren, de oriëntatie en de hellingshoek. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Echter moet er wel rekening worden gehouden met het feit dat een zonnepaneel van 325Wp nooit daadwerkelijk 325Wp oplevert aangezien de opbrengst dus afhankelijk is van de bovengenoemde factoren.

De opbrengst van zonnepanelen berekenen gaat middels de volgende formule:

Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst in kWh

Het totale vermogen van een zonnepaneleninstallatie is simpel te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel. Hiermee berekent u dus de potentiële zonne-energie. De instralingsfactor daarentegen is afhankelijk verschillende factoren zoals eerder genoemd: het aantal zonuren per jaar, de oriëntatie van de zonnepanelen en de hellingshoek waarop deze zich bevinden. Bij Zonduurzaam maken wij gebruik van speciale software die al deze factoren meeneemt in een berekening, maar het is in Nederland gebruikelijk om een standaard gemiddelde van 85%, of 0.85, aan te houden.

Kortom, met deze twee variabelen kunt u de opbrengst van uw zonnepaneleninstallatie berekenen:

Totale vermogen: 325Wp * Instralingsfactor: 0.85 = 276 kWh

Een zonnepaneel van 325Wp zal dus gemiddeld voor 276 kWh zorgen. Het is daarnaast ook goed om te weten dat voor een gemiddeld huishouden een jaarverbruik van 3.400 kWh wordt gehanteerd. Dit betekent dat we onder de juiste omstandigheden 13 zonnepanelen nodig hebben om aan dit verbruik te komen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Bij een plat dak moet rekening gehouden worden met de schaduwval, de ballast en de dakrand om te kunnen bepalen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn op jouw platte dak. De zonnepanelen op platte daken worden in speciale standaarden geplaatst, zodat de zonnepalen zich richten naar de zon. Doordat de zonnepanelen op een plat dak los staan worden deze standaarden gevuld met ballast. De ballast kan bestaan uit grind, zandzakken of stenen, dit zorgt dat je jouw zonnepanelen niet ziet vliegen bij de eerste beste windvlaag.

De vraag hoeveel zonnepanelen heb jij nodig op jouw platte dak? Is in de vorige alinea beantwoord, maar als je de juiste hellingshoek van ongeveer 35 graden gebruikt, dan is de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt  minder. Als de zonnepanelen op deze manier worden geplaatst vangen de zonnepanelen het meeste zonlicht.

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn platte dak?

Wanneer je gaat kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is het belangrijk om de afstand tot dakrand mee te nemen in je berekening. De zonnepanelen zijn namelijk veiliger wanneer deze minimaal een halve meter van de dakrand afliggen. De veiligste zone voor de zonnepanelen is verder dan één meter van de dakrand.

Een belangrijk aspect om te bekijken hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, is om te kijken hoeveel ruimte jij op jou dak hebt om de zonnepanelen te plaatsen. Wil jij weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Laat ons een kosteloos dak plan voor jou maken, Klik dan op de onderstaande knop en wij helpen je verder.

Ook weten wat een zonnepaneleninstallatie in uw situatie gaat opleveren?

Onze adviseurs helpen u tijdens een kennismakingsgesprek graag op weg en informeren u naar de mogelijkheden.

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00