Over ons
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny Foks

Benny Foks

Zonnepanelen adviseur

Zonnepanelen test

Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten te vinden. Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen op jouw dak van goede kwaliteit zijn, zijn er heel veel verschillende zonnepanelen testen. Deze testen bepalen de kwaliteit van verschillende onderdelen van de zonnepanelen. Sommige testen zijn hierin vele malen relevanter dan andere. Ook zijn sommige testen totaal niet relevant of zelfs onbetrouwbaar. We zullen dit onderwerp hieronder uitgebreid voor je bespreken.

Onderscheid zonnepanelen testen

Om te bepalen of een test goed is of niet, kijk je in de eerste instantie naar de onafhankelijkheid. Is de test gedaan door een officieel testbedrijf of door een commercieel zonnepanelen bedrijf? Je kan je wellicht voorstellen dat de uitkomst en opzet van de test dan anders is, omdat het doel van de test anders is.

Doel van de zonnepanelen test

Daarom is het goed om te bekijken wat het doel van de test is. Is het de bedoeling om een zonnepanelen rangschikking te maken? Kijk dan op welke factor deze wordt ingezet. Je kan zonnepanelen natuurlijk op ontelbaar veel manieren met elkaar vergelijken, waarbij telkens een ander zonnepaneel een beter resultaat krijgt. Elk zonnepaneel heeft immers zijn eigen sterke en zwakke punten.

Welke conclusie wordt er getrokken?

Misschien wel het belangrijkste aspect waar je op kunt letten bij de onderzoeken is de conclusie die eraan gegeven wordt. Zijn de resultaten zo weergegeven dat er een ‘beste variant van…’ uitkomt. Dit is bijna onmogelijk om te zeggen, mede doordat er echt heel veel factoren van invloed zijn. Hierom kunnen verschillende testen alleen maar op specifieke onderdelen worden ingezet. Dit wordt daarom ook gedaan bij de erkende testbedrijven. Wanneer de zonnepaneel dan de test heeft doorstaan, krijgt deze een keurmerk. Op basis van deze keurmerken kan je dus het beste jouw keuze voor zonnepanelen oriënteren. We zullen daarom de meest belangrijke voor je uitlichten:

Erkende zonnepanelen test keurmerken

Keurmerken zijn dus de manier om te bekijken of de kwaliteit van de zonnepanelen goed is. Er zijn er een heel aantal die op verschillende aspecten de kwaliteit bepalen.

TÜV

De meest bekende in Nederland is het TÜV-certificaat. Dit is een Duitse onderzoeksinstelling die zonnepanelen test op het kwaliteit van het materiaal door de intactheid van de zonnecellen te bekijken, slagvastheid te beproeven, de veiligheid van de elektronica te bepalen en te bekijken of ze bestand zijn tegen vrieskou. Naast TÜV zijn er natuurlijk ook andere testcentra die andere onderdelen van de zonnepanelen testen. Bijvoorbeeld over de recyclebaarheid.

Tier 1

Daarnaast is een heel veel voorkomende term ‘een tier 1 zonnepaneel’. Hiermee willen we eigenlijk zeggen dat de zonnepaneel afkomstig is van een goed bedrijf. Tier 1 geeft namelijk aan dat het bedrijf dat deze producten produceert een soort A-merk is. Om als bedrijf dit keurmerk te krijgen zijn er veel specifieke punten waar je aan moet voldoen. Deze hebben onder andere betrekking op de verantwoordelijkheid, onderzoek, ontwikkeling, productieproces en ervaring van het bedrijf. Ook zijn er naast Tier nog weer andere keurmerken die de productiebedrijven kunnen behalen. Deze gaan bijvoorbeeld over duurzaamheid en veiligheid.

InstallQ

Tot slot zijn er dan nog keurmerken ontwikkeld voor de installatiebedrijven. Zo is InstallQ een keurmerk om de kwaliteit van de installatie te kunnen waarborgen. InstallQ geeft aan dat de partij voldoet aan alle wettelijke eisen omtrent de plaatsing van de zonnepanelen. Dit is ook een keurmerk dat door de jaren heen getoetst blijft worden bij de installateurs. Ook kunnen installateurs nog weer specifieke keurmerken bemachtigen voor bijvoorbeeld elektriciens, veiligheid en specialisaties.

Samenvattend kunnen we dus zeggen dat de ene test zeker de andere test niet is. Het is belangrijk om kritisch te zijn op de informatie die je leest en vooral goed door te vragen naar de toegespeelde informatie. Heb je nog vragen over zonnepanelen testen? Of ben je benieuwd welke zonnepanelen wij jou zullen aanraden? Neem dan contact op met onze adviseurs of doe de dakscan.

Zonnepanelen test

Het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we een e-book gemaakt: “Hoe koop ik zonnepanelen in 2023?” Meld je hieronder aan om het gratis e-book te ontvangen