Stap 1
Stap 2

Ik wil meer weten over:

Omvormers van zonnepanelen

Doe de dakscan en ontvang:

Doe de gratis dakscan:

Binnen 1 minuut geregeld

100.000+ anderen ging jou al voor

Ik wil meer weten over:
Stap 1
Stap 2
Stap 3

Omvormers van zonnepanelen

Doe de gratis dakscan:

100.000+ anderen gingen jou al voor

Hoe werkt een omvormer?

Omvormers zijn een essentieel onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het wordt ook wel het hart van de installatie genoemd. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat de omvormer de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar bruikbare wisselstroom, welke je kan gebruiken in huis. Zonder een omvormer zou je de geproduceerde stroom van de zonnepanelen niet kunnen gebruiken in huis. Er zijn op de markt drie verschillende soorten omvormers, welke allemaal hetzelfde doel hebben maar anders te werk gaan. Hieronder leggen we je de verschillen uit en leggen we je uit welke omvormer het beste is voor jou.

Wisselspanning en Gelijkspanning zonnepanelen installatie Zonduurzaam

Soorten omvormers

Seriële omvormers

Alle zonnepanelen verbonden met een omvormer

Centrale omvormer met optimizers

Alle panelen verbonden met een omvormer, maar met een optimizer per zonnepaneel

Micro omvormers

Kleine omvormers achter het paneel, direct verbonden met elk paneel

Serie-omvormer zonnepanelen

Seriële omvormers

Bij een installatie met een seriële omvormer, zijn alle panelen verbonden middels één kabel aan de omvormer. Het is een simpele en vaak goedkopere installatie waarbij de zonnepanelen serie geschakeld zijn. Je kunt het vergelijken met de verlichting van een kerstboom; als er één lampje kapot is, werkt het hele snoer niet meer. Een seriële omvormer met zonnepanelen kan dus het beste worden gebruikt bij een dak wat vol op het zuiden is georiënteerd en waarbij geen schaduw op het dak valt. Want mocht één paneel minder opwekken door bijvoorbeeld schaduw van een boom, dan zullen ook de andere panelen last hebben van deze verminderde opwekking. Ze gaan net zoveel opwekken als het paneel wat het minst opwekt. 

De levensduur van de centrale omvormer is ongeveer 10 à 15 jaar. De zonnepanelen zelf gaan ongeveer 25 jaar mee, de omvormer moet in de tussentijd dus nog een keer vervangen worden. Maar een seriële omvormer is niet de enige mogelijkheid…

Centrale omvormer met optimizers

Deze vorm van installeren kun je vergelijken met een seriële omvormer, want ook in dit geval zijn alle zonnepanelen aangesloten middels één kabel aan de omvormer. Echter bij deze installatie heeft elk paneel een eigen optimizer. Deze optimizers zijn kleine kastjes die de opgewekte stroom losstaand naar de omvormer sturen. De optimizers zijn ontwikkeld om te zorgen dat de opwekking van de zonnepanelen goed blijft zonder dat schaduwval hier invloed op heeft. Echter mocht een optimizer kapot gaan of er is te veel schaduw dan kan het systeem centraal uitvallen. Het probleem is dus nog niet geheel opgelost. 

Met deze manier van schakeling heb je dus nog wel een grote centrale omvormer in je woning hangen, maar kun je wel per paneel de opbrengst inzien door de optimizers. Doordat er gebruik wordt gemaakt van optimizers en een omvormer wordt er meer stroom verbruikt door het systeem en is het onderhoud hoger door de meerdere componenten. De omvormer die gebruikt wordt bij optimizers gaat ongeveer 15 à 20 jaar mee. Als laatste soort omvormer, hebben we micro-omvormers. 

Micro-omvormers voor zonnepanelen installatie

Micro omvormers

Micro omvormers zijn kleine omvormers die direct achter alle zonnepanelen van de installatie geplaatst zijn. Dit lijkt een beetje op de optimizers zoals hierboven beschreven, maar micro omvormers zijn wezenlijk anders. Het verschil met optimizers is dat bij micro omvormers de zonnepanelen een aparte werking hebben (dus niet gezamenlijk over één kabel) en er geen centrale omvormer meer in je huis opgehangen hoeft te worden. Alle panelen zullen dus altijd het maximale uit hun eigen opwekking halen (ook met schaduwval). 

Doordat de zonnepanelen geen gezamenlijke werking hebben, kun je later nog beslissen of je meer panelen aan de installatie wilt toevoegen (bij een seriële en centrale omvormer is dit niet zo makkelijk). Bijvoorbeeld wanneer je elektrisch gaat auto rijden en dus meer stroom gaat verbruiken. De levensduur van micro-omvormers is ongeveer 25 jaar en daarmee gaan ze het langste mee van alle soorten omvormers. Vaak bijna net zo lang als de zonnepanelen zelf, die ook rond de 25 jaar mee gaan. Benieuwd welke omvormer het beste is voor jou?

 

  •  

Weten welke panelen in jouw situatie het beste zijn?

Dakcheck zonnepanelen zonder logo

Welke omvormer past bij jouw situatie?

Drie verschillende soorten omvormers en dan praten we nog niet over de verschillende merken omvormers. Maar welke omvormer past nou het beste bij jouw (dak) situatie? Laat je informeren door één van onze zonnepanelen experts. We kijken samen naar jouw situatie en geven advies welke zonnepanelen en welke omvormer het beste bij jou passen.

Ben je benieuwd naar wat zonnepanelen voor jouw situatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag om dit inzichtelijk te maken. We zijn benieuwd naar jouw wensen en naar de mogelijkheden die jouw dak jou te bieden heeft. Probeer daarom onze dakscan en kom in contact met onze experts.

Wil jij ook advies over zonnepanelen?

Vraag vrijblijvend om advies van onze experts door de de dakscan in te vullen via onderstaande button.