Over ons
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny Foks

Benny Foks

Zonnepanelen adviseur

Wat is de zonnepanelen terugverdientijd?

Goede vraag! Je wilt natuurlijk dat de investering in je zonnepanelen zo snel mogelijk weer rechtgetrokken wordt in de begroting. Om dan een hele grove schatting te maken, kunnen we zeggen dat de gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen ongeveer 5-7 jaar is. Toch kan het hier nog wel ver van afwijken, doordat elke huishoudelijke situatie natuurlijk anders is. Ook spelen verschillende wetten en regelgevingen hier ook hun invloed op uit. Met name de zogeheten  ‘salderingsregeling’.

Zonnepanelen salderen

Wanneer je zelf vanuit de zon energie opwekt betekent dit dat de meeste energie dus overdag en in de zomer wordt opgewekt. Dit is meestal meer energie dan dat je op dat moment verbruikt. De energie die je dan in de nacht en in de donkerdere dagen verbruikt komt dan vaak alsnog van de energieleverancier. Salderen houdt in dat je deze verbruikte energie mag wegstrepen tegen de energie die je op de pieken hebt opgewekt.

Nou is het alleen zo dat er plannen zijn vanuit de overheid om deze salderingsregeling in de komende 10 jaar af te bouwen. (vanaf 2023 met 9% per jaar.) Dit zou betekenen dat je dus de normale energieprijs gaat betalen voor de energie die je geleverd krijgt op de momenten dat jouw panelen dit niet doen. Bijvoorbeeld in de nacht of in de winter. Alle extra stroom die je dan opwekt overdag of in de zomer zou dus geen extra waarde meer hebben. Hierom zie je nu veel bedrijven die plannen aan het ontwikkelen zijn om de energie thuis op te kunnen slaan. Bijvoorbeeld in de vorm van een batterij. Zo kan je in de zomer de energie opslaan en deze kan je in de winter gebruiken. In dat geval zou het niet zo erg zijn als deze regeling er af zou gaan. Daarnaast komen er vanuit de overheid ook nog mogelijke zonnepanelen subsidies vrij voor de aanschaf van zo’n ‘batterij’.

Ben je benieuwd naar wat jouw zonnepanelen terugverdientijd naast deze salderingsregeling zou zijn? Dan kan kan je dat als volgt berekenen:

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De prijs van zonnepanelen

Ten eerste is natuurlijk de prijs die je betaalt voor de gehele zonnepanelen terugverdientijd van belang. Deze moet immers terugverdiend worden.

Voorbeeld: (de hoeveelheden en prijzen om de teruberdientijd van zonnepanelen te berekenen zijn ter illustratie)

Voor jouw dak en energiebehoefte heb je 12 zonnepanelen laten plaatsen met een vermogen van 360 Wp (Wattpiek). Deze installatie kost je in totaal inclusief montage, omvormer en btw €5142,50. Van deze kosten kun je de btw (21%) terugvragen bij de Belastingdienst. Dus houdt je een totale investering over van €4250. Voor sommige gemeenten en situaties bestaan nog extra subsidieregelingen. Het is altijd handig om dit nog voor jouw gemeente uit te zoeken. Dit kan onder andere via www.svn.nl

De opbrengst van de zonnepanelen

Daarnaast is het relevant om te weten hoeveel energie de zonnepanelen-installatie op het dak opbrengt. Dus hoeveel panelen je hebt en het vermogen dat deze panelen hebben. Ook is de ligging van de panelen een belangrijke factor die meegerekend moet worden om de totale opbrengst uit te kunnen rekenen.

Voorbeeld: Op basis van voorgaand voorbeeld genereer je in totaal: 12 panelen x 360 Wp = 4320 Wp. Dit is het totale vermogen van de panelen bij elkaar opgeteld voor 1 jaar. Nou woon je in Nederland en hierdoor zorgen het totale aantal zonuren niet voor een maximaal rendement van jouw panelen. Hierom komt er een factor van 0,88 bij de berekening in. Dus is jouw maximale opbrengst 4320 x 0,88 = 3802 kWh (kilowattuur) 

De prijs van elektriciteit

Om dan te kunnen bepalen hoeveel je precies gaat besparen is het handig om te weten wat de kosten zijn van de energie wanneer je deze vanuit de leverancier geleverd krijgt. Momenteel bedraagt dit gemiddeld ongeveer €0,24 per kWh.

Voorbeeld:

Nu je weet wat jouw zonnepanelen kunnen omzetten en je weet de prijs die je er anders voor had moeten betalen kun je het laatste stukje van de rekensom maken. jouw panelen leveren namelijk 3802 kWh en de leverancier zou hier €0,24 per kWh voor vragen. Dus krijg je: 3802 x €0,24 = €912,50 per jaar. Dit bedrag wordt gebaseerd op de meest ideale Nederlandse situatie (dak precies op het zuiden, geen schaduw inval, perfecte lighoek etc.) Nu is dit voor de meeste huizen niet de situatie, dus is het logisch om een stuk uitval erbij te berekenen van 0-10%. Zo kunnen we bijvoorbeeld vanuit een realistisch oogpunt zeggen dat het totale bedrag dat je jaarlijks bespaart rond de €850 ligt. 

Jouw investering was €4250 en je bespaart hierdoor €850 per jaar. Hiermee is de terugverdientijd van jouw installatie 4250/850 = 5 jaar.

Na 5 jaar heb je in dit geval dus jouw volledige ”terugverdiendtijd zonnepanelen” te pakken en heb je daarna ‘gratis’ stroom. Dus bespaar je hiermee nog steeds €850,- per jaar. Gemiddeld gezien gaat een zonnepaneel 25 jaar mee. Dit houdt in dat je 20 jaar besparing hebt: dus 850 x 20 = €17.000 verdient!

Heb je zelf nog geen zonnepanelen, maar ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Vraag dan vrijblijvend een zonnepanelen dakscan aan.

Terug naar het overzicht

Zonnepanelen terugverdientijd

Het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we een e-book gemaakt: “Hoe koop ik zonnepanelen in 2023?” Meld je hieronder aan om het gratis e-book te ontvangen