Stap 1
Stap 2

Ik wil weten:

Wat zonnepanelen kosten voor mijn huis

Doe de kostencheck en ontvang:

Doe de gratis kostenchceck:

Binnen 1 minuut geregeld

100.000+ anderen ging jou al voor

Ik wil weten:
Stap 1
Stap 2
Stap 3

Wat zonnepanelen kosten voor mijn huis

Doe de gratis kostencheck:

100.000+ anderen gingen jou al voor

Wat kosten zonnepanelen en welke kosten gaan gemoeid met een installatie?

Als je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen. Dan wil je graag weten wat de kosten gaan zijn van de zonnepanelen. De kosten van een zonnepanelen installatie zijn onderverdeeld in een aantal componenten. Zo heb je natuurlijk de panelen zelf, de omvormer, de onderconstructie voor op het dak en de installatie. Maar ook is de meterkast en het materiaalsoort van de panelen van belang als we praten over de kosten van de zonnepanelen installatie. Hoe zijn deze kosten per onderdeel opgebouwd?

afmetingen zonnepaneel

Factoren kosten zonnepanelen

Persoonlijke wensen

Hoeveel zekerheden en garanties wil je bijvoorbeeld op jouw zonnepanelen installatie?

Persoonlijk verbruik

Hoeveel panelen heb je nodig om jouw verbruik nu én in de toekomst te dekken?

Mogelijkheden dak

Alle unieke daken hebben een unieke type zonnepanelen en installatietechniek nodig

zonnepanelen kopen

Kostencomponent 1: De zonnepanelen

Laten we beginnen bij de kosten van zonnepanelen zelf. Zo zijn er verschillende merken, verschillende capaciteiten en ook verschillende soorten zonnepanelen, zoals:

  • Glas-glas 
  • Glas-folie panelen
  • Monokristallijn panelen 
  • Polykristallijn panelen. 

Elke soort brengt een andere prijs met zich mee. Verder worden er ook kosten berekend voor de wensen die jij zelf misschien hebt. Zoals het plaatsen van zonnepanelen op meerdere dakvlakken of misschien wil je er wel meer zonnepanelen bij hebben, dan in eerste instantie geoffreerd. Dit soort wensen kunnen meer kosten betekenen. 

Kostencomponent 2: Het type omvormer

De omvormer is een heel belangrijk component van de gehele zonnepanelen installatie. Dit apparaat zet namelijk het zonlicht om in wisselstroom. Er zijn op dit moment 3 verschillende soorten omvormers in omloop: 

  • Centrale omvormer 
  • Centrale omvormer met optimizers 
  • Micro omvormers 

De kosten van de omvormers verschillen onderling van elkaar. Dit heeft te maken met een aantal factoren die van het apparaat zelf, of de manier van aansluiting van toepassing zijn.  

  • Parallel of serie geschakeld
  • Techniek van de omvormers
  • Garantietermijn
  • Opbrengstverschillen
  • Mate van betrouwbaarheid

 

zonnepanelen offerte

Kostencomponent 3: De onderconstructie

Er zijn veel verschillende daken te vinden in Nederland. Niet alleen in het soort dak, maar ook in hellingshoek. Het is dus belangrijk om voor elk type dak een hoogwaardige en stevige onderconstructie te hebben die zorgt voor een lange levensduur van de totale zonnepanelen installatie. 

Waar we rekening mee houden is:

  • Type dak (leien dak, dakpannen, platte daken)
  • Landscape vs portrait
  • Hellingshoek
  • Veiligheid

 

  •  

Zelf de kosten van zonnepanelen berekenen?

Kostencomponent 4: De meterkast

De belangrijkste vraag bij dit onderwerp is: Kan jouw meterkast de extra toevoer van stroom van de zonnepanelen aan? Het is natuurlijk van belang dat alles veilig is en ook veilig gebeurt. Anders zouden er ook geen keurmerken zijn zoals NEN1010 die controleren of de kwalificatie van de installateur klopt en of deze veilig de elektronische installatie kan beoordelen.

Gelukkig hebben meer dan 80% van de huizen een geschikte, moderne meterkast. Een moderne meterkast is: 

  • Een meterkast zonder verouderde groepenkast
  • Een meterkast met een 1-fase of 3-fase groepenkast
  • Een meterkast zonder porseleinen stoppen 
  • Een meterkast met een hoofdschakelaar (verplicht sinds 2005)
  • Een meterkast die gebouwd is op basis van de nieuwe, strengere richtlijnen

Het kan ook voorkomen dat de groepenkast in de meterkast vol zit. In dit geval zal er een extra groep aangemaakt moeten worden. Hier kunnen natuurlijk ook meer kosten aan zitten. Hier helpen we natuurlijk graag bij en zullen we ervoor zorgen dat alles van top tot teen technisch in orde is in jouw meterkast en voldoet aan de Nederlandse wetgeving. 

Kostencomponent 5: De Installatie dag

Als laatste onderwerp in het rijtje bij het bepalen van de kosten van de zonnepanelen, komen we uit op de installatie. Voor de installateurs is het natuurlijk van belang dat het dak goed en veilig bereikbaar is. Elk dak is weer anders, dus ook elke installatie is anders en gaan weer andere factoren mee gemoeid. Zoals hierboven besproken kan het daktype van belang zijn bij de bereikbaarheid van het dak maar ook bijvoorbeeld de hoogte van het huis kan hierbij een rol spelen. Wat is er nodig voor de installateurs om het dak veilig te bereiken en op een veilige manier jouw zonnepanelen te installeren?

Hoe meer componenten (zoals een kraan) hieraan te pas komen, hoe meer kosten de totale installatie met zich mee brengt. We willen natuurlijk ook voor onze installateurs een veilige werkomgeving creëren. Gelukkig is bijna elk dak goed en veilig te bereiken en zijn niet altijd grote kostenposten nodig om de zonnepanelen veilig te installeren. Benieuwd wat de totale kosten voor jou gaan zijn voor zonnepanelen?

Dakcheck zonnepanelen zonder logo

Wat zijn jouw zonnepanelen kosten?

Zoals je kan lezen kan het nog knap lastig zijn om de kosten van de zonnepanelen installatie volledig in kaart te brengen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze zonnepanelen experts staan voor je klaar om jou te helpen met het maken van een overzicht voor wat betreft de kosten van jouw toekomstige zonnepanelen installatie.

Aan de hand van jouw persoonlijke (verbruik-) gegevens en de situatie van jouw dak, maken zij in één overzicht duidelijk wat de kosten gaan worden maar krijg je ook meer informatie. Zoals de opbrengst van de zonnepanelen gebaseerd op jouw situatie. Vul de dakscan in en onze experts zullen contact met jou opnemen. 

Wil jij ook advies over zonnepanelen?

Vraag vrijblijvend om advies van onze experts door de de dakscan in te vullen via onderstaande button.