Over ons

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

De levensduur van een zonnepanel is in de afgelopen jaren fors gestegen. Door zowel technologische ontwikkelingen als verbeteringen op en rondom het paneel gaat een gemiddeld zonnepaneel nu ongeveer 40 jaar mee. De meeste fabrikanten geven 25 jaar lineaire vermogensgarantie op de zonnepanelen. Dit betekent dat na 25 jaar, een zonnepaneel voor nog minstens 80% moet werken. Echter kunt u, door het kiezen van een goed stel zonnepanelen, ook buiten deze garantieperiode om nog lang profiteren van de installatie.

Levensduur zonnepanelen

Het is van belang dat de zonnepanelen van een goede kwaliteit zijn voorzien. Dit zorgt er namelijk voor dat een zonnepaneleninstallatie zijn maximale levensduur bereikt. Zonduurzaam werkt enkel met fabrikanten en leveranciers van wie de zonnepanelen aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. 

De kwaliteitsproblemen op een rijtje

  1. Zonnecellen van slechte kwaliteit
    Een zonnepaneel van Zonduurzaam bestaat uit 120 zonnecellen. Om de kwaliteit van een zonnepaneel te waarborgen is het belangrijk dat de zonnecellen van zuivere kwaliteit zijn en dat er bijvoorbeeld geen haarscheurtjes aanwezig zijn. Haarscheurtjes in een zonnepaneel zorgen namelijk voor hotspots, welke weer nadelig zijn voor de opbrengst van het gehele systeem.
  2. Zonnepanelen die te snel degraderen
    Zoals we weten ‘degradeert’ een zonnepaneel met maximaal 20% in de eerste 25 jaar. Als de zonnepanelen echter niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoen, dan kan het voorkomen dat het vermogen van een zonnepaneel sneller degradeert dan dat de vermogensgarantie dekt.
  3. Zonnepanelen met een incorrect wattpiek vermogen
    Wanneer een fabrikant een incorrect wattpiek vermogen doorgeeft betekent dit dat de zonnepanelen op papier een hoger wattpiek vermogen heeft dan in de praktijk. Dit betekent dus dat u onderaan de streep uiteindelijk een lager rendement haalt dan dat is aangegeven en is berekend op basis van het foutieve vermogen. Het is helaas een veelvoorkomend probleem in de markt. Zonduurzaam werkt enkel met wereldmarktleiders die betrouwbaar uit te test komen!
  4. Zonnepanelen zonder juist coating
    Zonnepanelen die niet over de juiste coating beschikken worden in de praktijk sneller vuil en behalen hierdoor dus een lager rendement. Het is van belang dat de fabrikant de zonnepanelen in een goed ‘jasje’ stopt, zodat het vuil dat onvermijdelijk op de zonnepanelen terecht komt, middels een goede regenbui (of sneeuwbui) weer wordt weggespoeld.

U hoeft zelf niet veel te doen om de zonnepanelen in een uitstekende conditie te houden; Zonduurzaam werkt enkel met zogeheten ‘tier-1 fabrikanten’ zodat wij de kwaliteit van een zonnepaneleninstallatie kunnen waarborgen. Het schoonhouden van de zonnepanelen is in principe niet nodig: een goede regen- of sneeuwbui reinigt de zonnepanelen doorgaans grondig! Wij raden u af om zelf aan de zonnepanelen te zitten omdat u hiermee de zonnepanelen ernstig kunt beschadigen en de garanties hiermee komen te vervallen.

Twijfelt u ergens over?

Neem dan contact op met één van de adviseurs van Zonduurzaam. Wij helpen u graag verder op weg. Benieuwd naar onze zonnepaneel levertijd of een zonnepanelen berekening

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

De levensduur van zonnepanelen op dit moment is 25 jaar. Dat is natuurlijk geen garantie, maar na 25 jaar gaat de kwaliteit, en dus het rendement van de gemiddelde zonnepaneel harder achteruit. Vaak is de zonnepaneel daarna dus niet meer zo rendabel (<80%). Als je de zonnepaneel echt helemaal tot einde wil blijven gebruiken dan kan die wel 40 jaar oud worden. Een aantal jaar geleden was de levensduur voor een maximaal rendement nog tot 20 jaar, maar doordat de ontwikkelingen zich in rap tempo blijven opvolgen vliegt deze levensduur dus omhoog! Het antwoord op de vraag ‘’Hoe lang gaan zonnepanelen mee?’’ is ongeveer 25 jaar.

Ben je zelf op zoek naar zonnepanelen en ben je benieuwd waar je op moet letten voor de levensduur van zonnepanelen? Hieronder lees je nog veel meer over de zonnepanelen levensduur.

Invloeden op de zonnepanelen levensduur

Ondanks dat 25 jaar de gemiddelde levensduur is van een zonnepaneel op dit moment, zijn er ook al soorten zonnepanelen die een levensduur van 30 jaar garanderen. Dit heeft alles te maken met kwaliteit van het materiaal waarmee de zonnepaneel wordt gemaakt. Daarnaast speelt de kwaliteit en levensduur van de omvormer ook een rol bij de levensduur van zonnepanelen.

Levensduur omvormers

De levensduur van omvormers is op dit moment namelijk een stuk lager dan de levensduur van zonnepanelen. “Hoe lang gaat een omvormer dan mee?” Nou dat is nu gemiddeld 10-15 jaar. Deze zou idealiter dus één keer tussendoor moeten worden vervangen. Zonder omvormer heb je natuurlijk niks aan je zonnepanelen…

Ontwikkelingen zonnepanelen

Op dit moment is de nieuwste generatie zonnepanelen een variant die meer energie kan opwekken bij bewolkt weer dan al zijn voorgangers! De zogenaamde PERC-Zonnepanelen. Hiermee wordt het vermogen dus een aanzienlijk stuk hoger, vooral in zo’n bewolkt land als Nederland. Daarnaast hoor je nu ook veel over glas-glas zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen met dus een beter kwaliteit, omdat zowel de voor- als achterkant van glas zijn gemaakt. Hier tegenover staan bijvoorbeeld glas-kunststof zonnepanelen. Deze geleiden een stuk minder elektriciteit, maar zijn daarom ook goedkoper. Ook zijn glas-glas zonnepanelen door het materiaal een stuk zwaarder, dus kan het niet voor ieder dak even geschikt zijn.

Je kan jezelf wel afvragen of het nodig is voor jouw situatie om in de nieuwste zonnepanelen te investeren? Juist doordat de ontwikkelingen zo snel gaan, is dit soort over dertig jaar dan nog wel rendabel genoeg? Blijft mijn energie situatie de komende dertig jaar ongeveer hetzelfde? Ook qua prijs zijn de nieuwste snufjes natuurlijk een verschil. Maakt de beste kwaliteit een verschil voor jouw situatie ten opzichte van het alternatief? Hiermee kan de zonnepanelen levensduur dus een goede afwegingscriteria zijn, maar deze hoeft niet bepalend te zijn voor de uiteindelijke keuze.

Terug naar het overzicht