Start de gratis dakscan

Met hoeveel waarde stijgt mijn woning met zonnepanelen?

Wist je dat je niet alleen kunt besparen op je energierekening, maar ook de waarde van je woning kunt verhogen door het installeren van zonnepanelen? In 2023 hebben al meer dan 2.1 miljoen huishoudens in Nederland geïnvesteerd in zonnepanelen, en dit aantal blijft groeien. Met 8 miljoen woningen in het land zijn we goed op weg naar een zonnige toekomst. Maar wat betekent dit voor jouw woning? Hoeveel zal de waarde ervan stijgen bij de komst van zonnepanelen? Wij leggen het je graag uit.

De WOZ-waarde van jouw woning

Het is handig om te weten dat de waardestijging van jouw woning wordt weergegeven door middel van de WOZ-waarde. Wanneer je besluit zonnepanelen te installeren, dan kan de WOZ-waarde van jouw woning mogelijk toenemen.

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is de geschatte marktwaarde van een woning of ander onroerend goed op een bepaalde peildatum. Het wordt gebruikt in Nederland om belastingen en heffingen te berekenen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait.

De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente en is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de ligging van het pand, de oppervlakte, de staat van onderhoud, en vergelijkbare verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Gevolg van een beter energielabel op de stijging van de WOZ-waarde

Net zoals dat de waarde van jouw WOZ-waarde stijgt bij een nieuwe keuken of een uitbouw van de woning, zorgen zonnepanelen hier ook voor. Je investeert immers in jouw woning, waarbij anderen er later van gaan profiteren wanneer je het zou gaan verkopen.

Het plaatsen van zonnepanelen heeft als positief pluspunt dat het zorgt voor een beter energielabel van het huis. Het energielabel van een huis geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Het is een gestandaardiseerd label dat inzicht geeft in het energieverbruik en de energieprestaties van een woning. Het energielabel varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Zeer energiezuinige huizen zijn op dit moment erg aantrekkelijk en erg gewild bij huizenzoekers. Dit komt volgens het NVM doordat we zijn wakker geschud door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen van afgelopen jaar. Een energielabel A gaat je dus ook zeker helpen bij de verkoop van jouw woning, omdat je deze volgens onderzoek van NVM veel sneller verkocht krijgt.

Het energielabel is onderdeel van het taxatierapport en is ongeveer 10 jaar geldig. De meeste woningen in Nederland zijn inmiddels voorzien van een energielabel, maar ben je op de hoogte dat het tegenwoordig zelfs verplicht is om een energielabel te hebben wanneer je je woning verkoopt of verhuurt? Als woningeigenaar dien je het geregistreerde en definitieve energielabel aan de koper of huurder te overhandigen. De kosten voor een energielabel zijn ongeveer € 250 euro. De specifieke prijs hangt af van jouw type woning en de aanwezige documenten.

Als je het energielabel hebt ontvangen kan het zo zijn dat je één of twee labelsprongen maakt wanneer je net zonnepanelen hebt laten installeren. Verder heeft het VastgoedLAB van Tias berekend dat energiezuinige huizen met energielabel A ongeveer € 12.000 euro meer waard zijn dan huizen zonder energielabel A. Maar met hoeveel procent stijgt je huis? Of welke berekening kunnen we hier op loslaten?

Gemiddelde waardestijging huis bij zonnepanelen

Volgens verschillende studies komt de gemiddelde waardevermeerdering van een huis met zonnepanelen ongeveer overeen met de gemiddelde aanschafwaarde van de zonnepanelen zelf. Met andere woorden, de investering in zonnepanelen kan in veel gevallen volledig worden terugverdiend door de stijging van jouw woningwaarde.

Ongeveer komt dit neer op een 2,5% stijging van de waarde van jouw woning. Dit percentage kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van de woning, de lokale vastgoedmarkt en de kwaliteit van de zonnepaneleninstallatie.

Moet ik de zonnepanelen ergens aanmelden?

Om de WOZ-waarde van je woning met zonnepanelen te doen laten verhogen moet de gemeente natuurlijk wel weten dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Je bent echter niet verplicht om dit te melden. In principe komt de gemeente er middels luchtfoto’s, een nieuw taxatierapport of foto’s van Funda achter wanneer je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Het kan daardoor soms jaren duren voordat zonnepanelen worden meegenomen in de vaststelling van je WOZ-waarde. Dit zou voor jou weer wat belastingcenten schelen. Echter wanneer je zou gaan verhuizen wil je juist dat de zonnepanelen zichzelf terugverdienen met de waardestijging van jouw woning.

Ga je verhuizen en de WOZ-waarde is niet gestegen nadat je de zonnepanelen hebt laten plaatsen? Dan is het verstandig om bij jouw gemeente en hier

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00