Start de gratis dakscan

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Zijn keurmerken essentieel voor een veilige zonnepanelen installatie?

Natuurlijk staat veiligheid altijd voorop. Wanneer een bedrijf beschikt over specifieke keurmerken en certificeringen, mag je verwachten dat zowel de veiligheid als de betrouwbaarheid van de installatie gewaarborgd zijn. Maar kunnen we dan stellen dat de installatie dan absoluut 100% veilig is? Hieronder zal ik uitvoerig uitleggen wat keurmerken voor zonnepanelen inhouden en of ze werkelijk van essentieel belang zijn bij een zonnepaneleninstallatie.

Veiligheid en betrouwbaarheid bij zonnepaneelinstallaties

Een veilige zonnepanelen installatie kan voor velen van groot belang zijn. Je hoort soms ook de gekste verhalen in het nieuws. Maar zijn keurmerken dan dé essentiële factor voor een veilige installatie?

Wanneer we spreken over de veiligheid van zonnepaneleninstallaties, is het van belang om een volledig perspectief te hebben. Waarbij keurmerken slechts een van de vele puzzelstukjes zijn in het bredere landschap van veilige zonne-energie. Want wist je dat het behalen van dergelijke keurmerken soms relatief eenvoudig kan zijn? Waarbij het gehele bedrijf zich als gecertificeerd mag beschouwen wanneer één persoon de vereiste cursussen heeft voltooid.

Een veilige installatie vereist dus niet alleen individuele certificering. Keurmerken zijn daarom een nuttig instrument om basiscompetenties aan te kunnen tonen, maar verder is het goed om naar meer factoren te kijken. Met deze informatie gaan we kijken welke keurmerken er zijn voor een zonnepaneleninstallatie. Want welke zijn er eigenlijk en naar welke factoren dien je naast keurmerken nog meer te kijken?

Keurmerken voor zonnepaneelinstallaties

Laten we beginnen bij de certificeringen en keurmerken voor de installatie. Hier zijn er namelijk verschillende van. Het gaat hierbij om keurmerken en certificeringen die het type zonnepaneel en/of omvormer beschikken. Hieronder heb ik een aantal van deze keuringen en certificeringen uitgelicht:

  • CE-markering: De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan de Europese richtlijnen met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu. Deze markering kan trouwens ook op vele andere producten staan, zoals knuffels, kopjes en kleden.
  • TÜV-certificering: TÜV (Technischer Überwachungsverein) is een Duitse certificeringsinstantie die producten test op veiligheid en kwaliteit. Een TÜV-certificering kan aangeven dat de zonnepanelen zijn onderworpen aan veiligheidstests.

Dat de zonnepaneelinstallatie zelf goed en veilig is gekeurd en gecertificeerd is natuurlijk mooi, maar heb je ook gekeken of de installateurs ook een certificaat hebben?

Gecertificeerde zonnepanelen installateurs

Als we kijken naar de Nederlandse certificeringen bij zonnepanelen installateurs dan springt er eentje aan populariteit bovenuit: InstallQ. InstallQ is een Nederlandse organisatie die erkenningen en certificeringen verleent aan installatiebedrijven in diverse disciplines, waaronder zonne-energie. InstallQ erkent installateurs die voldoen aan de kwaliteitsnormen en deskundigheidseisen. Tevens kunnen installateurs zich blijven scholen met opleidingen en examens af te leggen.

Daarnaast is er ook nog de VCA-certificering. Installatiebedrijven die VCA-gecertificeerd zijn, hebben aangetoond dat ze voldoen aan strenge normen op het gebied van veiligheid en gezondheid, vooral in potentieel risicovolle omgevingen. Bijvoorbeeld op grote hoogtes, waar zonnepanelen installateurs vaak mee te maken hebben. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en milieu checklist Aannemers). Het beschermt installateurs door beschermende normen en regelgevingen toe te passen zodat zij veilig te werk gaan.

Beide certificeringen benadrukken het belang van kwaliteit, veiligheid en vakmanschap in de zonnepaneleninstallatie-industrie. Ze bieden klanten, opdrachtgevers en eindgebruikers het vertrouwen dat de installatie veilig en volgens de hoogste normen zal worden uitgevoerd. Maar naar welke andere essentiële factoren dien je nog meer te kijken?

Essentiële factoren bij een veilige zonnepanelen installatie

Hierboven heb ik alle keurmerken benoemd. Zoals eerder besproken zijn sommige keurmerken soms makkelijk te behalen en wil dat nog niet meteen een 100% garantie bieden voor een veilige zonnepaneleninstallatie. Hieronder heb ik nog een aantal belangrijke factoren voor je beschreven. Want is de fabrikant van zonnepanelen wel aangesloten bij Tier 1? Volgen ze de veilige installatievoorschriften wel van de NEN 1010 en NEN 5310? En voldoen ze ook aan de internationale normen?

Tier 1

Mag het zonnepanelenbedrijf zichzelf Tier 1 leverancier noemen? Dan behoort het tot de top 2% zonnepanelen fabrikanten. Om jezelf zo te mogen noemen, moeten fabrikanten aan flinke eisen voldoen. Zo moeten ze:

  • Minimaal al 5 jaar actief zijn
  • Veel investeren in onderzoek en ontwikkeling van zonnepanelen
  • Het productieproces moet volledig geautomatiseerd zijn
  • En alle processen verlopen intern waardoor de fabrikant 100% verantwoordelijk is voor het eindproduct.
  • Verder moet het bedrijf ook nog financieel gezond zijn.

De Tier 1 zegt hierdoor natuurlijk direct niet zoveel over de zonnepanelen zelf. Maar indirect laat het wel heel veel zien. Doordat er veel geïnvesteerd moet worden in onderzoek en ontwikkeling, is de kans aannemelijk dat de kwaliteit van de panelen steeds hoger en beter wordt. Verder heb je als zonnepanelen eigenaar een grotere kans dat de beloofde garanties waargemaakt kunnen worden, doordat de fabrikant financieel gezond is en niet door faillissement uit elkaar valt. Waardoor jij eventueel je garanties verliest.

NEN 1010 en NEN 5310

Verder hebben we ook nog de NEN 1010 en NEN 5310, dit zijn niet zozeer keurmerken, maar wel dé normen van Nederland als het gaat om elektrische installaties. Hier vallen zonnepanelen natuurlijk ook onder. Onder de NEN 1010 en NEN 5310 vallen ook enkele verplichte zaken onder, zoals het hebben van een hoofdschakelaar in de meterkast, welke ook in de wet zijn vastgelegd.

Het heeft betrekking op de veiligheid van de installatie en beschrijft de minimale eisen die gesteld worden aan de totale installaties. Deze eisen zijn als volgt:

  • Veiligheid: de installatie moet veilig zijn voor personen en dieren
  • Bescherming tegen overbelasting en kortsluiting: de installatie moet voorzien zijn van geschikte beveiligingen.
  • Bescherming tegen elektrische schokken: de installatie moet zodanig ontworpen en aangelegd zijn dat de kans op elektrische schokken geminimaliseerd wordt.
  • Aardings- en potentiaalvereffeningssystemen: de installatie moet voorzien zijn van aardings- en potentiaalvereffeningssystemen om te zorgen dat de spanning van de installatie niet hoger wordt dan de veilige spanning voor personen.
  • Bescherming tegen brand: de installatie moet voldoen aan de eisen op het gebied van brandveiligheid.
  • Goede werking: de installatie moet goed functioneren en moet onderhouden worden om te blijven voldoen aan de gestelde eisen.

Een erkende, gecertificeerde installateur is in staat om deze eisen te interpreteren en toe te passen bij het ontwerpen en aanleggen van een zonnepaneleninstallatie. Het is belangrijk om een erkende gecertificeerde installateur in te schakelen bij de aanleg of uitbreiding van een elektrische installatie, omdat deze persoon in staat is om de veiligheid van de installatie te waarborgen

Internationale normen

Naast de nationale normen NEN 1010 en NEN 5310 zijn er ook internationale normen. Denk hierbij aan de IEC-normen. Dit zijn internationale normen die specifiek betrekking hebben op de veiligheid van zonnepanelen.

Er zijn verschillende normen bij IEC die worden gevolgd door een nummering. Het certificaat IEC 61730 bijvoorbeeld geeft aan dat de zonnepanelen zijn getest op mechanische en elektrische veiligheid, zoals weerstand tegen impact, brandbaarheid en isolatie.

Nu je deze drie essentiële factoren kent, heb je al een goed plaatje waar je vooral naar moet kijken als we praten over een veilige installatie.

Samen op weg naar een veilige, groene toekomst

Terwijl we het einde van deze reis door de wereld van zonnepaneleninstallaties en veiligheid naderen, kunnen we met vertrouwen stellen dat veiligheid en duurzaamheid hand in hand gaan. De innovaties in technologie, de strenge normen en keurmerken, en de toewijding van professionals binnen de industrie hebben ervoor gezorgd dat zonne-energie niet alleen een krachtige bron van schone energie is, maar ook een veilige keuze voor de toekomst. Daarnaast kan ik je met een gerust hart vertellen dat alle besproken certificeringen en keurmerken van toepassing zijn op de producten en op de installateurs van Zonduurzaam. Alles voor een veilige installatie!