Start de gratis dakscan

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Picture of Benny

Benny

Zonnepanelen adviseur

Beste zonnepanelen van 2023

Als je in het jaar 2023 overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, dan wil je natuurlijk weten welke panelen de beste zijn. De technologie omtrent zonnepanelen gaat zo snel, dat er veel verschillende soorten zonnepanelen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld zonnepanelen met de constructie glas-glas en glas-folie en een verschil in monokristallijn en polykristallijn. Dit zegt jou waarschijnlijk nog niet zoveel, maar na het lezen van dit artikel zul je precies weten wat alles betekent. In dit artikel zal ik ingaan op de verschillende zonnepanelen en welke nou het beste voor jou kunnen zijn.

Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?

Om even terug te gaan naar de basis. Want hoe werkt een zonnepaneel nou. Een zonnepaneel is een rechthoekig oppervlak die zonlicht kan opvangen en deze kan omzetten in stroom. De opwekking voor elke plaat is in theorie hetzelfde.

Elk zonnepaneel bestaat uit een laag zonnecellen. Meestal gemaakt van het stofje silicium. Silicium is een onderdeel dat vanuit zand gewonnen kan worden, dus daarmee is het een hele toegankelijke grondstof. Wanneer zonlicht op de plaat schijnt gaan alle positieve elektroden naar de ene kant van de plaat en de negatieve elektroden naar de andere kant. Hierdoor ontstaat een spanningsverschil in de bovenste en onderste laag. Dit spanningsverschil zorgt ervoor dat we stroom kunnen opwekken. We gebruiken dan kabels om de bovenkant en de onderkant met elkaar te verbinden, want de zonnecel wil eigenlijk gewoon in evenwicht zijn. Dit zorgt er dan voor dat de negatieve deeltjes uit de bovenkant, via de kabel terug naar de onderkant kunnen. En dat is stroom!

In de afbeelding kun je zien hoe de opbouw van een standaard zonnepaneel eruit ziet.

De manier waarop deze geleiding gebeurt kan nog per soort afwijken. Hierdoor kunnen we zonnepanelen in verschillende soorten onderverdelen.

Verschillende soorten zonnepanelen

Ondanks dat de werking van zonnepanelen hetzelfde is, zijn er verschillende soorten en maten. Je hebt misschien al wel gelezen dat elke zonnepaneel zijn eigen vermogen heeft; Wattpiek genoemd. Kort gezegd, hoe meer Wattpiek een zonnepaneel heeft, hoe meer energie je kan opwekken. Ongeveer 350 en 360 Wattpiek is wat doorgaans veel wordt gekozen*. Echter zijn er nu ook al zonnepanelen van 500 Wattpiek en zijn er testfases met panelen van 1000 Wattpiek. Nu wil je natuurlijk gaan voor een zonnepaneel met de hoogste Wattpiek, maar toch is dit niet altijd beter. Zonnepanelen met meer Wattpiek zijn vaak groter qua formaat en zwaarder. Niet elk daktype zou dit kunnen dragen. Tenslotte zijn zonnepanelen met een hoge Wattpiek erg kostbaar.

Verder heb je nog een verschil tussen het soort plaat waaruit het zonnepaneel is gemaakt. Zo heb je monokristallijn- en polykristallijn zonnepanelen. Het laatste verschil zit hem in de constructie van de zonnepanelen plaat. Je hebt glas-glas en glas-folie. Verder in dit artikel zal ik dieper op deze twee verschillen ingaan.

*Veelal installeren wij bij Zonduurzaam zonnepanelen boven de 400 Wattpiek per paneel.

Verschil tussen monokristallijn en polykristallijn, welke is het beste?

Eerst gaan we even dieper in op de informatie. Want wat houdt monokristallijn nou in en polykristallijn. Meestal produceren fabrieken beide soorten zonnepanelen, maar waarom doen ze dit en wat is het verschil tussen deze twee soorten?

Beide soorten zonnepanelen hebben hetzelfde doel: zonlicht opvangen en deze omzetten naar elektriciteit. Beide soorten zijn ook gemaakt van het materiaal silicium. Silicium is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde en komt vooral voor in zand. Een echt duurzaam materiaal dus. Tevens gaan beide soorten zonnepanelen ca. 25 jaar mee.

De panelen doen dus hetzelfde werk en zijn van hetzelfde materiaal gemaakt, wat is nu dan het verschil? Op de afbeelding is te zien dat ze er toch echt wel anders uitzien. Het echte verschil tussen de panelen zit hem in het productieproces. Ik leg je graag uit hoe dit zit.

Monokristallijn zonnepanelen

Het silicium waar de zonnecellen van zijn gemaakt wordt altijd gesmolten, met 1500 graden celsius. Er worden reepjes gevormd en plakjes gesneden van het gesmolten silicium. Wanneer het silicium gecontroleerd wordt afgekoeld, worden hier speciale kristallen aan toegevoegd, dit wordt uiteindelijk een monokristallijn. Hierbij worden er mooie rechte lijnen gevormd, oftewel: een mono-kristallijn. Maar wat zijn nu de voor – en nadelen:

Voordelen:

  • Efficiënter: dit heeft te maken met de bewegingsruimte van de elektronen in een cel. Bij monokristallijn wordt er per cel één kristal gebruikt.
  • Esthetiek: doordat de monokristallijn zonnepanelen een donkere kleur (zwarte tint) hebben, kiezen mensen hier sneller voor.
  • Er zit net iets meer rendement op de monokristallijn zonnepanelen

Nadelen:

  • Hogere prijs voor het zonnepaneel
  • Iets meer verspilling van het silicium. De hoekjes worden namelijk van de cellen afgesneden. Het benodigde silicium wordt niet 100% benut.

Polystallijn zonnepanelen

Het afkoelproces van polykristallijn wordt minder gecontroleerd, waardoor er meerdere kristallen op willekeurige plekken worden gevormd. Polykristallijn wordt ook wel ‘multikristallijn’ genoemd. De willekeur van de kristallen zorgt er in eerste instantie voor dat het rendement van het paneel iets lager is dan dat van een monokristallijn zonnepanelen. Dit doordat de kristallen erg willekeurig zijn en daarmee ook het opvangen van het zonlicht niet overal even efficiënt is. Daarbij zorgt dit ook voor de welbekende blauwe kleur van de zonnepanelen. Wanneer je dus zo’n blauw paneel ziet is dit eigenlijk standaard een polykristallijn zonnepaneel. Polykristallijn zonnepanelen zijn door het iets mindere rendement en door de typische ‘ouderwetse’ uitstraling vaak een stukje goedkoper dan de monokristallijn zonnepanelen.

Voordelen:

  • Lagere prijs per zonnepaneel
  • Er worden bij het productieproces nauwelijks grondstoffen (zoals Silicium) weggegooid)

Nadelen:

  • Lager rendement doordat er minder bewegingsvrijheid is voor de elektronen. Er zitten namelijk veel kristallen in één cel.
  • De zwarte cellen met de blauwe tint

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen kunnen beide een goede keuze zijn voor op het dak, maar de belangrijke verschillen tussen de twee soorten zijn van doorslaggevend belang om een definitieve keuze te maken. De voornaamste reden waarom mensen voor monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen kiezen, is het uiterlijk. Het verschil in opbrengst en prijs is in de praktijk tegen elkaar weg te strepen.

Misschien heb je al een beetje een idee welk soort zonnepaneel je zou willen aanschaffen. Je ziet dat het in deze instantie gaat om een persoonlijke voorkeur. Er is in dit geval niks beter of het beste. Om nog even dieper te gaan, ga ik het in de volgende alinea hebben over het verschil tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen.

Glas-folie of glas-glas zonnepanelen

Nadat je hebt gezien dat het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn eigenlijk gaat om een persoonlijke voorkeur, ga ik hier verder in op een ander soort verschil onder de zonnepanelen. Namelijk glas-folie- en glas-glas zonnepanelen.  Zoals je kan zien in de onderstaande afbeelding zit het verschil in de onderste laag van de zonnepanelen constructie. De onderste laag kan uit folie bestaan of uit glas. Maar wat is het verschil tussen deze twee systemen?

Zoals je kan zien is de onderste laag hier leidend. Wil je zonnepanelen die gemaakt zijn van glasfolie of van glas glas? Glasglas is nog redelijk nieuw op de markt. Waar eerder alleen zonnepanelen werden geproduceerd van glasfolie, doen de glasglas zonnepanelen ook steeds meer hun intrede.

Om de voor – en nadelen even naast elkaar neer te zetten heb ik hieronder in een tabel weergegeven wat de verschillen zijn:

Zoals je ziet in bovenstaande tabel zijn er een aantal verschillen tussen de keuze in glas-glas en glas-folie. Misschien heb je na het lezen van deze blog wel een voorkeur gecreeërd voor één van de twee opties of is jouw voorkeur juist helemaal veranderd. Ondanks jouw voorkeur is het altijd verstandig om advies te vragen aan één van onze zonnepanelen experts. Zij kunnen met handige, moderne technologieën zo zien welk type en welk soort zonnepaneel het beste bij jou en jouw dakconstructie past.