Over ons
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny Foks

Benny Foks

Zonnepanelen adviseur

Feit of fabel: Wanneer ik nu zonnepanelen koop draag ik bij aan de overbelasting van het elektriciteitsnet

‘Overbelast elektriciteitsnet zorgt voor problemen’ ‘Meer energie: de impact op het elektriciteitsnet’ en ‘Het stroomnet kan de vraag niet aan’. Dit zijn maar een paar van krantenkoppen die we de laatste tijd steeds vaker tegengekomen. De boodschap van alle artikelen is duidelijk: Er staat teveel stroom op ons elektriciteitsnet. In deze blog nemen we je mee in de vraag in hoeverre de particuliere zonnepanelen eigenaren hieraan bijdragen en wat de gevolgen voor de potentiële zonnepanelen eigenaren zijn.

Tweerichtingsverkeer

In al onze gemeenten liggen er kabels door de grond en hangen er kabels door de lucht om ons te kunnen voorzien in de vraag van energie. Deze kabels zijn zo ingedeeld, dat er voor de grotere steden meer energie voorhanden is dan in de kleinere afgelegen dorpen. Het nut van deze kabels is voor het grootste gedeelte van de tijd geweest om de stroom van A naar B te brengen. Dus vanuit de energiecentrale naar de huishoudens. Totdat er op een gegeven moment opeens zelf energie opgewekt kon worden.

Doordat we zelf groene energie kunnen produceren houdt dit in dat er een tweerichtingsverkeer is ontstaan op ons energienet. Alle stroom die we zelf niet ter plekke verbruiken stroomt namelijk weer terug naar de centrale. Dit is in de eerste instantie de aanleiding geweest voor de overbelasting van het elektriciteitsnet die we nu op sommige punten aantreffen, maar vaak komt dit niet door de kleine particuliere installaties. Dit verhaal gaat namelijk vooral over de grotere jongens op de markt. De bedrijven en fabrieken die veel energie vragen en met hun grote daken veel energie kunnen opwekken.

De knoop- en knelpunten

De knelpunten van de netbelasting liggen dus voornamelijk bij de knooppunten van de grotere spelers op de energiemarkt. Denk bijvoorbeeld aan de grote bedrijventerreinen, waar veel stroom van één punt komt en gaat. Deze punten zijn inmiddels zelfs van zo’n grote aard dat er een wachtlijst voor bedrijven is ontstaan om aangesloten te mogen worden op het elektriciteitsnet. Een groot bedrijf verbruikt namelijk makkelijk 150 keer zoveel energie als een gemiddeld huishouden. Dit houdt in dat jouw huishouden minder dan 1% van het effect van zo’n bedrijf heeft op het net.

De daken van de particuliere huizen waar zonnepanelen geïnstalleerd worden zijn daarentegen heel erg verspreid over de gehele gemeente. Tenzij je dus besluit om een klein dorp geheel te voorzien van zonnepanelen, windmolens en een zonnepark, kan het weinig kwaad om als particulier zonnepanelen aan te schaffen in de kwestie van de elektriciteitsnet belasting.

Voorkomen is beter dan genezen

Om er in de toekomst voor te zorgen dat niet om de haverklap bij alle huishoudens de stroom eraf vliegt, is er vanuit de landelijke netbeheerder al fors geïnvesteerd om het huidige netwerk uit te breiden. In de eerste instantie zie je dat al vaak de transformatorhuisjes in de woonwijk worden verzwaard wanneer er een dergelijke situatie voorkomt. Ook is er inmiddels begonnen aan de grote klus om om de huidige kabels te vervangen voor grotere kabels waardoor er meer stroom geleidt kan worden. Dit klusje duurt alleen wel een aantal jaren voordat daadwerkelijk alle knelpunten opgeheven zullen zijn.

Ook kan je op den duur zelf bijdragen aan het verminderen van de netbelasting door juist zonnepanelen te laten installeren. Dit klinkt wellicht nog wat tegenstrijdig, maar hiermee doelen we op de nieuwste ontwikkelingen. In veel landen om ons heen zie je namelijk al dat mensen en bedrijven gebruik maken van thuisbatterijen. Dit is een accu die voor jou de stroom kan bewaren van de zonnepanelen als je deze op dat moment niet verbruikt. Zo hoeft het niet over het net terug en hoef je het zelf niet van het net te halen wanneer je dit nodig hebt.

Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden voor zonnepanelen voor particulieren. Ben je benieuwd welke zonnepanelen installatie voor jou geschikt is? Doe dan de zonnepanelen dakscan en informeer naar de mogelijkheden. Wil je meer weten over de zonnepanelen opbrengst? Lees dat de blog: Opbrengst zonnepanelen per maand.

Tablet overzicht zonnepanelen opbrengsten bij overbelasting elektriciteitsnet

Het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we een e-book gemaakt: “Hoe koop ik zonnepanelen in 2023?” Meld je hieronder aan om het gratis e-book te ontvangen