Stap 1
Stap 2

Ik wil meer weten over:

Zonnepanelen op een plat dak

Doe de dakscan en ontvang:

Doe de gratis dakscan:

Binnen 1 minuut geregeld

100.000+ anderen ging jou al voor

Ik wil meer weten over:
Stap 1
Stap 2
Stap 3

Zonnepanelen op een plat dak

Doe de gratis dakscan:

100.000+ anderen gingen jou al voor

Waar moet ik naar kijken?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw platte dak. Maar waar moet je rekening mee houden? En wat komt er allemaal bij kijken bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak krijg je te maken met de volgende onderwerpen: plaatsingswijze zonnepanelen, hoeveel zonnepanelen en welk constructiemateriaal er aan te pas dient te komen. Hieronder zullen wij uitleg geven over deze drie onderwerpen, zodat jij een goed overzicht krijgt over wat er mogelijk is op jouw platte dak.  

Plat dak Bodegraven Zonduurzaam

Waar moet ik rekening mee houden bij een plat dak?

Hoeveel kan ik plaatsen?

Je huidige verbruik speelt een belangrijke rol, het is nu namelijk niet handig om daar ver boven te zitten.

Welke onderconstructie?

Het is belangrijk om rekening te houden met de wind rondom het dak. Hierbij speelt ballast een belangrijke rol.

Welke plaatsingswijze?

Ga je de panelen liggend/staand plaatsen? Op welke hellingshoek en met welke oriëntatie?

Portrait of Landscape zonnepanelen

Welke plaatsingswijze

Wanneer we het hebben over de plaatsingswijze van de zonnepanelen, dan praten we over de volgende factoren: hellingshoek, oriëntatie en ligging.

Met hellingshoek bedoelen wij de hoek die het paneel heeft van dak tot aan bovenste uiteinde paneel. De ideale hellingshoek is 35 graden. Je vangt op deze manier het meeste zonlicht op. De panelen dienen wel zo geplaatst te worden dat ze elkaar geen schaduwval geven. Wat zal de beste hellingshoek op jouw platte dak zijn?

Het kan zijn dat jouw platte dak mooi op het zuiden is gericht, dan is de oriëntatie van jouw dak meteen gunstig. Hiermee vang je namelijk het meeste zonlicht op, op het moment dat de zon op zijn krachtigst is. Maar ook een ligging op het oosten of westen kan interessant zijn. De zon komt immers op in het oosten en gaat onder in het westen. Je kan dan eerder gebruik maken van de opwekking van jouw panelen. 

De ligging van de zonnepanelen kan zowel horizontaal (landscape) als verticaal (portrait) geplaatst worden. Op basis van rendement zijn hierbij geen verschillen. Wel wordt er een afweging gemaakt op basis van de volgende factoren: 

  • Hoeveel ruimte er op het dak is.
  • Benodigde ballast 
  • Kosten voor het montagemateriaal

Hoeveel zonnepanelen?

Zoals hierboven al even uitgelegd wordt er onder andere gekeken naar hoeveel panelen er passen op jouw dak middels de twee verschillende liggingen: landscape of portrait. De afmetingen van jouw platte dak zijn hierbij van belang. Maar niet alleen wordt er gekeken naar de beste ligging van de zonnepanelen. Ook wordt er gekeken naar de volgende factoren: 

  • Schaduw objecten op het platte dak 
  • Jouw huidige verbruik 

Bij platte daken wordt er gekeken naar schaduw objecten, zoals pijpjes. Schaduwval betekent namelijk minder opwekking omdat de zonnecellen niet worden geactiveerd. Daarnaast wordt er gekeken naar jouw huidige en toekomstige verbruik. Hoeveel wek je nu op? En gaan er nog veranderingen plaatsvinden zoals elektrisch auto rijden? Waarbij je meer stroom gaat verbruiken. Onder andere wordt er gekeken naar deze twee factoren bij de berekening; hoeveel zonnepanelen jij nodig gaat hebben. Na de hoeveelheid zonnepanelen wordt er gekeken naar de onderconstructie. Want deze is op een plat dak namelijk echt cruciaal. 

Installateur Zonnepanelen Zonduurzaam
Plaatsing plat dak zonnepanelen

Welke onderconstructie?

Als laatste onderwerp bekijken we de onderconstructie. Zodra de ligging is bepaald wordt er gekeken naar de nodige montagemateriaal. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van montagesystemen op een plat dak. De onderdelen van het frame bestaan uit liggers, voeten en dragers. Deze worden uitgelijnd afhankelijk van het formaat van de zonnepanelen. Daarboven komt een ballastplaat waarop de tegels (het ballast) kan worden geplaatst. Bij behoorlijke windkrachten zouden de zonnepanelen kunnen verschuiven. Een goede onderconstructie is dan noodzakelijk samen met voldoende afstand tot de dakrand. Daarna worden de panelen op de dragers vastgemaakt met klemmen. Doordat er verschillende mogelijkheden zijn van de onderconstructie, is voor iedereen met een plat dak een zonnepanelen installatie rendabel. 

Weten welke panelen in jouw situatie het beste zijn?

Dakcheck zonnepanelen zonder logo

Hoeveel zonnepanelen, een persoonlijk plan op maat

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor een zonnepanelen installatie op een plat dak. De beste zonnepanelen installatie voor jou kan worden bepaald aan de onderwerpen hierboven beschreven. Hoe jouw dak erbij ligt, hoe de panelen het beste passen en ook welke onderconstructie het best passend is. 

Ben je benieuwd hoe rendabel een zonnepanelen installatie is op jouw platte dak? En welke mogelijkheden er zijn voor jou? Wij helpen je graag om dit inzichtelijk te maken. We zijn benieuwd naar jouw wensen en naar de mogelijkheden die jouw dak jou te bieden heeft. Probeer daarom onze dakscan en kom in contact met onze experts. 

Wil jij ook advies over zonnepanelen?

Vraag vrijblijvend om advies van onze experts door de de dakscan in te vullen via onderstaande button.