Stap 1
Stap 2
Stap 3
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny Foks

Benny Foks

Zonnepanelen adviseur

Subsidie zonnepanelen, welke zijn er?

subsidie voor zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepanelen zijn er in de loop van de jaren een heleboel regelingen getroffen vanuit de overheid om mensen hierbij te kunnen ondersteunen. Hieronder volgen daarom de opties en mogelijkheden die er momenteel beschikbaar zijn als ”subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen 2022, kom ik daarvoor in aanmerking?

Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren en voor meerdere lagen van de samenleving interessant te maken, hebben veel gemeenten lokale zonnepanelen subsidie mogelijkheden opgezet. Voorheen was dit ooit landelijk ingezet, maar door de constante stijgende rendabiliteit van zonnepanelen is deze landelijke zonnepanelen subsidie vorm in 2013 al gestopt en overgegaan naar lokaal. Elke gemeente heeft nu namelijk zelf het recht om hier budget voor beschikbaar te stellen. Vaak zie je dat een aantal gemeenten dit voor specifieke projecten of wijken beschikbaar hebben gesteld. De hoogte en voorwaarden van deze ‘subsidie zonnepanelen’ lopen wel erg uiteen. Hieronder worden de meest voorkomende varianten voor je toegelicht.

Meest voorkomende soorten particuliere zonnepanelen subsidie:

Wanneer jouw gemeente een zonnepanelen subsidie beschikbaar heeft gesteld dan kan deze vaak op meerdere vlakken zijn. Om te beginnen kan het een collectieve zonnepanelen subsidie zijn. Dus een zonnepanelen subsidie die je kunt krijgen wanneer je vanuit een collectief deze investering gaat doen. Zo zou je dan, gezamenlijk met bijvoorbeeld vijf andere huishoudens uit jouw buurt, een gezamenlijke subsidie ontvangen.

Daarnaast zie je ook zonnepanelen subsidie voorbij komen voor een zogeheten ‘duurzame nieuwbouw’. Je kan dan een zonnepanelen subsidie ontvangen voor de bouw van een nieuwe woning. De hoogte van deze subsidies en de voorwaarden verschillen dan natuurlijk weer per gemeente.

Een andere, hele populaire subsidievorm is die van de mijnbouwschade in Groningen. Als inwoner van de gemeente Groningen kan je een waardevermeerdering-budget krijgen en deze investeren in een zonnepanelen installatie.

Tot slot zie je nog dat verschillende gemeenten een subsidievorm hebben op het gebied van oriëntatie van zonnepanelen. Dit betekent dat je dan geld kunt ontvangen voor de eventuele kosten die je maakt tijdens de oriëntatie. Dit kan door bijvoorbeeld lezingen of informatieavonden bij te wonen of door specifieke informatie artikelen aan te schaffen.

Om dan van een dergelijke subsidie gebruikt te kunnen maken zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden.

Subsidie zonnepanelen aanvragen

Wanneer je weet dat je in aanmerking komt voor een specifieke zonnepanelen subsidie bij jou in de gemeente dan kan je deze via hen aanvragen. Vaak moet je dan een aantal documenten opsturen om te kunnen verifiëren dat je hier inderdaad recht op hebt.

Je kan in ieder geval altijd via de Belastingdienst de btw (21%) terugvragen van de aanschaf én over de installatie van de zonnepanelen. Hierbij komen vaak wel een aantal ingewikkelde zaken kijken als je dit zelf gaat regelen, daarom regelen wij dit bij Zonduurzaam altijd kosteloos voor jou. De impact van deze btw teruggave zie je in de volgende tabel:

zonnepanelen subsidie btw

Mocht je liever niet jouw eigen spaargeld willen investeren in een zonnepanelen installatie, dan kan je naast subsidie zonnepanelen ook gaan verdiepen in de verschillende soorten zonnepanelen leningen die er worden aangeboden.

Welke zonnepaneel leningen zijn er?

Voor de meeste mensen is de aankoop van zonnepanelen een redelijke investering. Hierom worden er naast zonnepanelen subsidie verschillende mogelijkheden aangeboden door gemeenten om voor een lage rente geld te kunnen lenen voor deze duurzame projecten. Het aanbod van deze leningen verschilt vanzelfsprekend dan ook weer per gemeente. Zo kunnen er weer voor specifieke projecten of wijken andere leningen gelden.

De meest voorkomende lening is de zogeheten duurzaamheidslening. Meestal zitten er aan deze lening wel een aantal voorwaarden verbonden. Let hierbij bijvoorbeeld op dat je maar een bepaald percentage van deze lening (meestal 75%) mag uitgeven aan een zonnepanelen installatie. De overige 25% moet dan bijvoorbeeld in een ander duurzaam project in huis worden gestoken. Vaak zie je dat dit gebeurd in combinatie met bijvoorbeeld dakisolatie. Daarbij leveren de zonnepanelen zelf natuurlijk ook geld op!

Zonnepanelen subsidie, hoe kan ik daar geld meer verdienen?

Ondanks dat er dus vanuit de landelijke overheid geen ”subsidie zonnepanelen” meer wordt weggegeven, blijven zonnepanelen alsnog alsnog een slimme investering. Door zelf je eigen energie op te wekken bespaar je namelijk flink op je energierekening. Vooral als je bekijkt hoe deze prijzen momenteel de pan uit rijzen. Voor een gemiddeld huishouden is deze besparing zelfs zo sterk, dat je na 5-7 jaar de gehele investering alweer terugverdiend hebt. Na deze terugverdientijd heb je dus gratis stroom en ‘verdien’ je aan je zonnepanelen installatie. Dit ziet er dan als volgt uit:

Zonnepanelen opbrengst

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer dertig jaar. Dan kun je dus na het terugverdienen van de zonnepanelen heel wat jaren verdienen aan jouw zonnepanelen. Meer informatie over de zonnepanelen opbrengst vindt je in de blog over de zonnepanelen opbrengst. Je kan hiermee dan natuurlijk alvast een spaarpot opbouwen voor de volgende set zonnepanelen op je dak. De zonnepanelen opbrengst ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

Mocht je zelfs nog meer stroom opwekken met jouw zonnepanelen dan dat je zelf verbruikt, dan kan je ook nog gebruik maken van de teruglever/salderingsregeling om zo extra te kunnen besparen. Aan het eind van het jaar wordt hier namelijk een balans voor opgemaakt. Houd je onderaan de streep energie over? Dan krijg je van de energiemaatschappij ook nog eens €0,07 per kWh.

Al met al zijn er dus heel veel verschillende mogelijkheden voor de investering in een zonnepanelen installatie. Bekijk van tevoren dus goed alle voorwaarden en mogelijkheden die bij jou in de gemeente van toepassing zijn voordat je een zonnepanelen installatie aanschaft. Het zou jammer zijn dat je wel recht hebt op een zonnepanelen subsidie, maar hier niet van op de hoogte was. Je kan onze subsidiecheck invullen, of neem rechtstreeks contact op met één van onze adviseurs voor meer informatie over zonnepanelen subsidie en leningen.

Binnenkort: het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt zijn we bezig met het ontwikkelen van een eBook. Meld je hier aan om het eBook te ontvangen wanneer deze wordt uitgebracht.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vond je dit artikel interessant? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.