Start de gratis dakscan

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Benny

Benny

Zonnepanelen adviseur

Subsidie zonnepanelen, welke zijn er?

Als de aanschaf van zonnepanelen voor jou een grote kostenpost is, dan is een subsidie natuurlijk financieel heel gunstig. Met een subsidie verlicht je de grote investering die je zou moeten doen voor deze panelen. Je krijgt met een subsidie financiële steun van de overheid. Elk jaar kunnen de subsidies voor zonnepanelen veranderen of aangepast worden. De subsidies voor zonnepanelen zijn voor 2023 bekend. In dit artikel zal ik vertellen wat je kan verwachten in 2023 omtrent de subsidies voor zonnepanelen.

Welke mogelijkheden tot subsidie zijn er allemaal voor zonnepanelen in 2023?

Afgelopen weken zijn er veel (nieuwe) beslissingen gemaakt omtrent de subsidie van zonnepanelen. Zo gaat de btw voor zonnepanelen van 21% naar 0% en wordt de salderingsregeling nog even uitgesteld naar 2025. Deze beide veranderingen zijn erg gunstig wanneer je overweegt dit jaar nog zonnepanelen aan te schaffen.

Dat de btw van 21% naar 0% gaat is natuurlijk al heel aantrekkelijk. Eerder kon je al de btw terugkrijgen van de Belastingdienst als je zonnepanelen had gekocht. Echter gaf dit wel wat regelwerk met zich mee. Bij Zonduurzaam regelden wij voorheen jouw btw-teruggave, deze hoefde je dus niet zelf te doen. Maar het is natuurlijk voor jou, als voor ons een stuk makkelijker als er geen btw wordt berekend. Je hoeft dan ook niet te wachten en te controleren of je de voorgeschoten btw-kosten wel weer hebt terugontvangen.
Met de salderingsregeling kun je nog tot 2025 de opgewekte energie 100% wegstrepen met jouw verbruikte energie. Eerst zou er vanaf 2023 minder gesaldeerd kunnen worden. Maar dit is verplaatst naar 2025. Je kan nu dus nog twee jaar langer profiteren van de salderingsregeling. Ook hierna zal het salderen nog steeds gunstig zijn, met 64% in 2025 en 55% in 2027. Na 2027 zal het percentage wat je kan salderen steeds afnemen, totdat je in 2031 niks meer kan salderen (zie diagram). Echter zijn er nu al oplossingen zoals een thuisbatterij om jouw stroom thuis te kunnen opslaan, zodat je alsnog optimaal profiteert van jouw opgewekte stroom. Het kopen van zonnepanelen in 2023 is met het uitstellen van de salderingsregeling daarom nog steeds financieel aantrekkelijk.

Verder bieden verschillende gemeenten ook nog een subsidie op zonnepanelen aan, lees verder om hier meer over te weten te komen.

Subsidieregelingen in 2023 vanuit de overheid/gemeenten

Sinds 2013 heeft de overheid de subsidie verantwoordelijkheden, voor bijvoorbeeld zonnepanelen, overgedragen aan de gemeenten. Dit betekent dat er geen landelijke subsidie meer is, maar dat er nog wel gemeentelijke subsidies actief kunnen zijn. Veel gemeenten hebben nog subsidieregelingen voor het verduurzamen van jouw woning, maar dit is per gemeente verschillend.
Zo zien we bijvoorbeeld dat gemeenten voor specifieke woonwijken of (nieuwbouw) projecten een subsidie hebben opgesteld. Dit zijn zogenoemde duurzame fondsen, waarmee je je huis mag verduurzamen. Hieronder leggen we de meest voorkomende subsidieregelingen uit, zodat je een beetje een inzicht hebt wat eventueel mogelijk is:

Collectieve subsidie zonnepanelen

Als meerdere huishoudens uit dezelfde straat of buurt zonnepanelen willen aanschaffen, biedt de gemeente een subsidie aan. Woningeigenaren van bijvoorbeeld de gemeente Krimpen aan den IJssel kunnen per 1 september 2022 tot maximaal € 500,- inclusief btw per woning aanvragen voor de aanschaf of plaatsing van zonnepanelen, indien zij dit tegelijk doen met bewoners van minimaal 1 nabij gelegen woning (Krimpen aan den IJssel, 2022). Zo zijn er nog meer gemeenten die dit soort subsidies voor zonnepanelen aanbieden aan hun inwoners.

Duurzame nieuwbouw subsidie voor zonnepanelen

Mocht je bezig zijn met het bouwen van een nieuwbouwwoning dan kan de ‘duurzame nieuwbouw’ subsidie heel interessant zijn. Met deze subsidie krijg je een financiële tegemoetkoming voor het plaatsen van zonnepanelen op jouw nieuwbouwwoning. Voor gemeenten is het doel om zoveel mogelijk huizen te verduurzamen, niet alleen bestaande bouw, maar ook nieuwbouw.

Subsidie voor woningcorporaties voor zonnepanelen

Een ander voorbeeld is de subsidieregeling voor woningcorporaties. De gemeente Amsterdam biedt voor woningcorporaties een subsidie aan voor het plaatsen van zonnepanelen. Woningcorporaties kunnen maximaal € 375,- per kilowatt piekvermogen van de zonnepaneleninstallatie aan subsidie krijgen. En per aanvraagperiode geldt per woningcorporatie een maximum van 1 miljoen euro (Gemeente Amsterdam, 2022).
Zo zullen er nog andere subsidieregelingen zijn voor zonnepanelen, maar zoals eerder vermeld, verschilt dit per gemeente. Mocht je meer informatie willen over de subsidies, dan kun je contact opnemen met mij of één van de andere zonnepanelen adviseurs. Wij werken dag in, dag uit met aanvragen voor zonnepanelen en de daarbijbehorende vragen. Wij hebben grote kennis over de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen per gemeente.
Als je wil weten hoe je een subsidie kan aanvragen voor 2023 en wat er nog meer voor mogelijkheden zijn, dan raden wij aan om dit artikel verder te lezen.

Hoe kan ik de subsidie voor zonnepanelen aanvragen in 2023?

Alle gemeentelijke subsidies die hierboven zijn benoemd, kun je bij jouw gemeente aanvragen. Je ontvangt dan een mail van jouw gemeente met de vraag verschillende documenten op te sturen om de subsidieaanvraag voor 2023 definitief te maken. De aanvraag van de subsidie bij de gemeente kan even duren, soms rond de 13 weken. Maar uiteindelijk kun je (eventueel) wel van de subsidie profiteren.
Wat je ook kan doen is het btw bedrag die je hebt gemaakt over de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Let op! dit geldt alleen voor de zonnepanelen die in 2022 zijn geplaatst en aangeschaft. Vanaf 2023 zal de btw op zonnepanelen teruggaan naar 0%. Bij Zonduurzaam zullen wij het regelen van de btw teruggave uit handen nemen. Wij zorgen ervoor dat de Belastingdienst de juiste documenten toegestuurd krijgt. Hiervoor hoef jij dan verder niks te verzorgen omtrent de btw-teruggave. Om een duidelijk overzicht te hebben over de impact van de btw teruggave hebben we hieronder een tabel gemaakt die dit inzichtelijk maakt:

Naast de subsidieregelingen voor zonnepanelen en de btw teruggave, kun je ook informatie inwinnen over de verschillende soorten zonnepanelen financieringen. Deze leningen zijn ontwikkeld om het voor elke bevolkingsgroep mogelijk te maken om zonnepanelen aan te schaffen. Lees in onderstaande alinea alle mogelijkheden voor een financiering bij de aanschaf van zonnepanelen. Een financiering kan profitabel zijn wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, maar wanneer je niet meteen al (een deel van) je spaargeld zou willen opgeven.

Wat voor subsidie financieringsmogelijkheden zijn er voor het kopen van zonnepanelen in 2023?

Naast de subsidies op zonnepanelen, kun je ook kiezen voor (of de subsidie aanvullen met) een financiering. Via verschillende instanties wordt middels een lage rente geld geleend voor het mogelijk maken van verschillende duurzame projecten. Waaronder het kopen van zonnepanelen. Net zoals bij de subsidies, verschillen ook de mogelijkheden tot leningen per gemeente. Zo kunnen er weer voor specifieke projecten of wijken andere leningen gelden.
De zonnepanelen lening die het meest voorkomend is, is de ‘duurzaamheidslening’. Net zoals bij alle leningen, zitten er ook bij deze duurzaamheidslening bepaalde voorwaarden aan. Deze kunnen verschillen per gemeente. Veelal is de duurzaamheidslening niet alleen toepasbaar op de zonnepanelen. Vaak moet je ook nog een 2e duurzaamheidsinvestering maken. Als voorbeeld; 75% van de lening mag je gebruiken voor de zonnepanelen installatie en 25% voor bijvoorbeeld dakisolatie. Deze combinatie wordt vaak tegelijkertijd toegepast.
Nu heb je een beetje een idee wat voor mogelijkheden er zijn voor wat betreft subsidie en/of financiering. Het kan natuurlijk zijn dat je nu nog meer vragen hebt? Zoals de vraag of het in 2023 nog steeds gunstig is om zonnepanelen aan te schaffen? In de volgende alinea gaan wij dieper in op het beantwoorden van deze vraag. Want wat maakt het dat zonnepanelen in 2023 wel of niet gunstig zijn om aan te schaffen met betrekking tot wat we hierboven benoemd hebben?

Zijn zonnepanelen nog steeds financieel aantrekkelijk met de huidige zonnepanelen subsidieregelingen in 2023?

Ondanks dat de landelijke overheid geen subsidie meer aanbiedt, bieden de meeste gemeenten nog wel een subsidie aan voor zonnepanelen. De gemeenten mogen zelf beslissen of ze een subsidieregeling aanbieden en hoe deze eruit ziet. Gelukkig bieden de meeste gemeenten nog wel een subsidie aan voor zonnepanelen en is er ook een mogelijkheid om een zonnepanelen lening af te sluiten. Maar stel, er is geen subsidie vanuit jouw gemeente mogelijk, zijn zonnepanelen dan nog steeds gunstig? In één woord: Ja!

Door je eigen stroom op te wekken bespaar je namelijk flink op je (nu hoge) energierekening. In 2023 en 2024 (en misschien nog wel langer) kun je 100% salderen. Je kan dan al je opgewekte energie wegstrepen met je verbruikte energie. Wek je meer op dan dat je verbruikt? Dan krijg je een kleine vergoeding voor elke kWh die je opwekt. Je verdient dan letterlijk op je eigen zonnepanelen. Op deze manier haal je de investering voor de zonnepanelen er snel uit. Er worden nu al zonnepanelen installaties geleverd die binnen 5 jaar de investering hebben terugverdiend. Dit ligt er natuurlijk wel heel erg aan hoeveel je opwekt en daadwerkelijk verbruikt. Na deze terugverdientijd heb je dus gratis stroom en ‘verdien’ je aan jouw eigen zonnepanelen installatie.

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om de investering in zonnepanelen nog meer financieel aantrekkelijker te maken. Naast subsidies kun je ook een duurzaamheidslening aanvragen. Bekijk van tevoren dus goed of je recht hebt op een subsidie en welke voorwaarden hieraan gekoppeld zijn. Informeer bij mij of bij één van mijn collega’s naar de mogelijkheden voor het aanvragen van een subsidie voor zonnepanelen. Door het invullen van de dakscan kunnen wij jou meteen een passend advies geven voor wat betreft de mogelijkheden tot zonnepanelen, subsidie voor de zonnepanelen of een eventuele financiering. Binnen 2 minuten heb je de dakscan ingevuld en krijg je aanvullend advies wat passend is bij jouw huis/dak, woonsituatie en jouw verbruik.

subsidie voor zonnepanelen