Start de gratis dakscan

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Picture of Benny

Benny

Zonnepanelen adviseur

Teruglevering zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen kan altijd een goed idee zijn. Je weet vrijwel zeker dat zonnepanelen vaak rendabel zijn. In deze blog nemen we je mee in de werking van ‘teruglevering zonnepanelen’. Om te beginnen is het handig om van tevoren twee zaken van elkaar te onderscheiden: Teruglevering en saldering. Deze begrippen worden namelijk vaak met elkaar verward. Hieronder staan de overeenkomsten en verschillen voor je uitgestippeld.

Werking teruglevering zonnepanelen

Een zonnepanelen installatie zit met een kabel verbonden aan het elektriciteitsnetwerk in huis. Op dit zelfde netwerk zit ook jouw energieleverancier aangesloten. Logisch natuurlijk, anders krijg je geen stroom in huis. Nu kan je dus vanuit twee punten energie geleverd krijgen. De zonnepanelen geven jou overdag stroom en de leverancier geeft jou stroom, wanneer de zonnepanelen dit niet doen.

Tot zover is er nog niks aan de hand, maar wat gebeurt er als jouw zonnepanelen energie leveren en je deze op dat moment niet nodig hebt? Ah, dan komt teruglevering om de hoek kijken. In dat geval wordt jouw netwerk thuis gebruikt om de opgewekte energie van de zonnepanelen door te geven aan de energie maatschappij. Jouw energie maatschappij houdt dan heel nauwkeurig bij hoeveel stroom ze van jouw teruggeleverd krijgen, want deze gegevens hebben ze nodig om de saldering te kunnen bepalen. Laten we deze regeling even nader toelichten, zodat je het verschil weet.

Verschil teruglevering en saldering

Teruglevering is dus iets wat jouw zonnepanelen doen. Saldering daarentegen is iets wat vanuit jouw energiemaatschappij komt. Er wordt namelijk bijgehouden hoeveel energie jij op jaarbasis hebt aangeleverd en hoeveel ze aan jou hebben geleverd. Dit strepen ze dan tegen elkaar weg. Zo betaal je uiteindelijk alleen voor de extra stroom die je misschien nodig hebt gehad. Een andere optie is dat je juist meer stroom hebt aangeleverd dan hebt verbruikt. In dat geval krijg je van jouw energie maatschappij vaak rond de €0,07 per aangeleverde kwh. Voor de meeste huishoudens is het zoveel mogelijk quitte spelen van de salderingsregeling het meest rendabel en het meest interessant. Dit zien we daarom ook het meest in de praktijk voorbij komen.

Afbouwen salderingsregeling

Al enige tijd is er vanuit de politiek afgesproken dat de salderingsregeling op den duur afgebouwd moet worden. Dit heeft twee grote redenen. Ten eerste financiert de overheid deze salderingsregeling aan de energiemaatschappij. Zij compenseren dus het bedrag dat jij mag wegstrepen. Met alle opkomende zonnepanelen installaties, wordt dit een enorme kostenpost. Ten tweede is de afbouw van de salderingsregeling volgens de overheid noodzakelijk vanwege de netbelasting door de extra toevoer van stroom op het landelijke netwerk. Dus door de toestroom van zonnepanelen eigenaren, kan het bestaande netwerk alle teruglevering van stroom op de piekmomenten op sommige punten niet aan.

Gevolgen voor jou bij afbouw salderingsregeling

Dat er uiteindelijk gestopt gaat worden met de salderingsregeling lijkt bijna onoverkoombaar. Dit zal uiteindelijk voor jou als zonnepanelen eigenaar een aantal gevolgen hebben. Het komt er dus op neer dat de energiemaatschappij de energie die jij teruglevert minder mag gaan salderen. Je levert bijvoorbeeld 2000 kwh terug en je hebt 2000 kwh verbruikt, dan wordt dit niet gelijkwaardig weggestreept. Je houdt dus alsnog een bedrag over dat je moet betalen. Dit klinkt in de eerste instantie niet heel aanlokkelijk voor zonnepanelen, maar het tegendeel is waar! Dat zullen we uitleggen:

Zonnepanelen zonder salderingsregeling

We mogen eigenlijk in onze handjes knijpen dat we vooralsnog gebruik mogen maken van de salderingsregeling. Dit zie je namelijk in alle landen om ons heen niet! Laten we deze daarom als voorbeeld nemen in de vergelijking hoe je met de zonnepanelen om kan gaan zonder deze regeling. In principe zijn er twee belangrijke zaken waar je aandacht aan kunt schenken: energieverbruik momenten en energie opslag.

Energieverbruik momenten

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk ervoor zorgen dat je zo min mogelijk energie van de maatschappij gebruikt en zoveel mogelijk jouw eigen energie. Als jouw zonnepanelen in werking zijn, dan zoveel mogelijk de elektrische apparaten gebruiken. Wanneer ze niet aanstaan, dan zo min mogelijk de elektrische apparaten gebruiken. Dus wassen overdag en bijvoorbeeld de elektrische auto ook overdag opladen. Of je kan het een stuk innovatiever oplossen door te kiezen voor een manier van opslag!

Energie opslag

In de landen om ons heen is een energie opslag al bijna niet meer weg te denken. Je kan hiermee namelijk jouw eigen opgewekte energie, die je op dat moment niet verbruikt, opslaan. Simpel en mega effectief. Hiervoor komt er een batterij naast de omvormer te hangen die je dus oplaadt met jouw energie. Deze kan je dan ‘s avonds gebruiken. Het vermogen van zo’n batterij wordt dan bepaald aan de hand van jouw energiebehoefte in de avond/nacht. We weten natuurlijk niet hoe de toekomst precies gaat verlopen. Mogelijk worden er nieuwe subsidies vrijgemaakt vanuit de overheid voor zo’n thuisbatterij!

De tijd zal ons leren welke afslagen er genomen gaan worden. De zonnepanelen industrie is in ieder geval voorbereid op alle mogelijke ontwikkelingen die er plaats gaan vinden. Ben je benieuwd hoe een zonnepanelen installatie er voor jou op dit moment uit ziet? Doe dan onze dakscan of neem contact op met één van onze adviseurs! 

teruglevering zonnepanelen