Start de gratis dakscan

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Subsidie zonnepanelen 2023: De BTW gaat naar 0%

Afgelopen donderdag (15 december 2023) heeft de Tweede kamer ingestemd met het Belastingplan van 2023. Daarmee heeft de Tweede Kamer ook het licht op groen gezet om per 1 januari 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen van 21% naar 0% te brengen. Deze subsidie wijziging kan natuurlijk gevolgen hebben wanneer je overweegt om zonnepanelen te kopen. Maar wat houdt deze btw-regeling nou precies in en wat zijn de gevolgen voor jou als consument en voor de installateurs?

Btw-regeling 2023; wat houdt dit in voor ons consumenten?

Heel leuk natuurlijk weer zo’n verandering in het Belastingplan, maar wat houdt dit in voor consumenten die in 2023 graag zonnepanelen willen kopen? Eigenlijk is de verandering van de btw-regeling in eerste opzicht alleen maar positief voor jou als consument. Eerder moest je namelijk de btw-kosten voorschieten om deze later terug te krijgen van de Belastingdienst. Zoals je misschien kan begrijpen moest je voor deze btw-teruggave het één en ander goed aanleveren en duurde het altijd even voordat je deze kosten terug had van de Belastingdienst. Bij Zonduurzaam regelden wij de btw-teruggave voor jou als consument. Maar was het wel even blijven onthouden of je het geld goed terug had ontvangen op jouw rekeningnummer.

Vanaf 1 januari 2023 hoef je de btw-kosten dus niet meer voor te schieten en betaal je alleen voor de zonnepanelen en de installatie hiervan. Je hoeft dus niks meer aan te leveren bij de Belastingdienst en ook niet meer op te letten of je de btw-teruggave hebt ontvangen. Op deze manier is de btw-regeling van 2023 eigenlijk voor jou als consument dus heel positief. Je wordt weer een stukje ontzorgd bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Nu is, in het eerste opzicht, de wijziging van de btw-regeling voor jou als consument dus heel gunstig, maar wat houdt dit in voor de installateurs? Zij missen natuurlijk 21% aan liquide middelen. Wat voor gevolgen zitten er voor hun vast aan de wijziging van de btw-regeling? En gaat dit nog weer verdere gevolgen hebben voor jou als consument?

Wat zijn de gevolgen voor installateurs op het wijzigen van de btw-regeling van 2023?

Het wijzigen van de btw-regeling heeft natuurlijk niet alleen gevolgen voor jou als consument. Maar ook voor de installateurs van de zonnepanelen. De gevolgen voor de installateurs kunnen ook weer gevolgen hebben voor jou als consument. Want het klinkt als consument natuurlijk mooi dat je deze btw-kosten niet meer hoeft voor te schieten. Voor installateurs is het wijzigen van de btw-regeling voor 2023 niet zo heel gunstig. Ze krijgen namelijk minder liquide middelen binnen door de btw-regeling. De inkomsten vanuit de btw kunnen een groot verschil maken voor de installateurs die vaak de kosten voor de zonnepanelen installatie dienen voor te schieten.

Op dit moment vragen 52% van de installateurs geen aanbetaling voor de installatie van de zonnepanelen (SolarMagazine, 2022). De factuur wordt pas verstuurd nadat de zonnepanelen en de installatie zijn geplaatst (net zoals wij bij Zonduurzaam doen). Reken maar eens uit wat dit voor effect kan hebben als een installateur een omzet heeft van € 250.000 euro per maand. Over deze omzet komt 21% btw bij. Met de btw-regeling van 2023 loopt de installateur € 52.500 euro per maand mis. Dit zijn natuurlijk veel duizenden euro’s die een installateur tekort gaat komen voor een eventuele volgende installatie die voorgeschoten dient te worden. De liquiditeitspositie van het bedrijf moet dan beter.

Dit effect wat de gewijzigde btw-regeling meeneemt, heeft veelal gevolgen voor (kleine) ZZP-installateurs die eventueel net op de markt zijn gekomen en nog geen buffer hebben opgebouwd. Voor andere bedrijven en installateurs zoals Zonduurzaam, die al een behoorlijke buffer hebben opgebouwd, zal deze wijziging weinig extreme gevolgen hebben. Wat zijn dan deze gevolgen en wat heeft de btw-regeling te maken met de liquiditeitspositie van de installateurs?

Hoe kan het nultarief voor zonnepanelen de liquiditeitspositie van installateurs beïnvloeden?

Om even meteen de betekenis van de liquiditeitspositie uit te leggen. Liquiditeit houdt de financiële flexibiliteit in van een bedrijf. Met wat voor snelheid kan een bedrijf zijn rekeningen op korte termijn kan betalen? Als je meer inkomsten hebt dan uitgaven, dan kun je makkelijk een financiële reserve opbouwen. Als bedrijf bouw je dan een financiële buffer op, waarmee je dit soort btw-wijzigingen goed financieel kunt dekken. Bedrijven en installateurs zoals Zonduurzaam gaan al jaren mee en hebben daarmee dus een financiële buffer opgebouwd. Maar hoe zit dat met andere zonnepanelen installateurs welke nog niet zo lang meegaan?

De installateurs schieten alle kosten voor, wanneer ze geen aanbetaling vragen van jou als consument. Dit zijn kosten voor de zonnepanelen en de installatie onderdelen. Veel installateurs hebben geen voorraad aan zonnepanelen en bestellen de zonnepanelen vanuit bestelling bij de fabrikanten. Het voorschieten van deze kosten loopt dan natuurlijk tot in de duizenden euro’s.

In de volgende drie grafieken heb ik dit verder uitgelicht. Hier heb ik de oude cashflow en de nieuwe cashflow naast elkaar gelegd. De oude cashflow (donkerblauwe lijn) houdt de cashflow in van de installateur waarbij hij de 21% btw nog ontvangt. In de nieuwe cashflow (gele lijn) is de cashflow te zien met de nieuwe btw-regeling van 0%.

Ongeveer voert een installateur 2 installaties per dag uit.

In onderstaande grafiek kun je zien dat bij de driemaandelijkse aangifte van omzetbelasting de liquiditeitsbehoefte zijn dieptepunt bereikt rond week 16.

Driemaandelijkse aangifte bij 2 installaties bij wijzigen van de btw-regeling 2023

Wanneer een installateur overstapt op een maandelijkse btw-aangifte dan is er nog steeds sprake van een grote impact. Het dieptepunt ligt in de nieuwe cashflow bij week 11 en 15.

Maandelijkse aangifte bij 2 installaties bij wijzigen van de btw-regeling 2023

Bij het combineren van maandaangifte en een aanbetaling vragen van 35 procent door de koper – en er een doorloop van 3 maanden is tussen bestelling en installatie – valt het negatieve effect van 0 procent btw vrijwel weg.

Driemaandelijkse aangifte + aanbetaling bij 2 installaties bij wijzigen van de btw-regeling 2023

Kijkend naar de bovenstaande grafieken, zou het kunnen betekenen dat de zonnepanelen installateurs, welke geen (sterke) financiële buffer hebben, de volgende opties gaan overwegen:

  1. Aanbetaling vragen van de consument
  2. De kosten van de zonnepanelen verhogen.
  3. De installatiematerialen voor de zonnepanelen kopen in het buitenland. Over in het buitenland ingekochte materialen zijn installateurs immers geen btw verschuldigd.

Punt 1 en 2 zijn natuurlijk niet zo gunstig voor jou als consument, maar wel noodzakelijk voor (kleine) zonnepanelen installateurs om overeind te blijven. Je zou denken dat het nu voor een bedrijf als Zonduurzaam ook minder gunstig gaat zijn, echter hebben de gevolgen van de gewijzigde btw-regeling weinig effect op ons. Hoe dat kan? Lees verder om te zien wat voor gevolgen het voor Zonduurzaam gaan zijn.

Wat gaat Zonduurzaam doen, kijkend naar de gevolgen van de gewijzigde btw-regeling?

Zoals hierboven aangegeven in het artikel zullen er gevolgen zijn voor consumenten en installateurs bij het wijzigen van de btw-regeling. Consumenten hoeven geen btw-teruggave meer te doen en worden daardoor een stukje ontzorgt. Voor (kleine/net begonnen) zonnepanelen installateurs kan de gewijzigde btw-regeling financiële gevolgen hebben die kunnen worden doorberekend naar de koper van de zonnepanelen.

Wij van Zonduurzaam gaan (gelukkig) al een tijdje mee! Op deze manier hebben wij een goede, financiële buffer opgebouwd. Natuurlijk zal de wijziging van de btw-regeling ook wel een effect hebben op ons, maar stukken minder dan bij eventuele andere installateurs. Wij zijn dus op dit moment niet van plan om een aanbetaling te gaan vragen aan jouw als klant of om de kosten van zonnepanelen te verhogen. Onze buffer is groot genoeg om onze liquiditeitspositie op tijd nog aan te passen. Doe dus vooral de dakscan op onze website, om nu te profiteren van de gewijzigde btw-regeling.