Over ons

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

De levensduur van een zonnepanel is in de afgelopen jaren fors gestegen. Door zowel technologische ontwikkelingen als verbeteringen op en rondom het paneel gaat een gemiddeld zonnepaneel nu ongeveer 40 jaar mee. De meeste fabrikanten geven 25 jaar lineaire vermogensgarantie op de zonnepanelen. Dit betekent dat na 25 jaar, een zonnepaneel voor nog minstens 80% moet werken. Echter kunt u, door het kiezen van een goed stel zonnepanelen, ook buiten deze garantieperiode om nog lang profiteren van de installatie.

Levensduur zonnepanelen

Het is van belang dat de zonnepanelen van een goede kwaliteit zijn voorzien. Dit zorgt er namelijk voor dat een zonnepaneleninstallatie zijn maximale levensduur bereikt. Zonduurzaam werkt enkel met fabrikanten en leveranciers van wie de zonnepanelen aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. 

De kwaliteitsproblemen op een rijtje

 1. Zonnecellen van slechte kwaliteit
  Een zonnepaneel van Zonduurzaam bestaat uit 120 zonnecellen. Om de kwaliteit van een zonnepaneel te waarborgen is het belangrijk dat de zonnecellen van zuivere kwaliteit zijn en dat er bijvoorbeeld geen haarscheurtjes aanwezig zijn. Haarscheurtjes in een zonnepaneel zorgen namelijk voor hotspots, welke weer nadelig zijn voor de opbrengst van het gehele systeem.
 2. Zonnepanelen die te snel degraderen
  Zoals we weten ‘degradeert’ een zonnepaneel met maximaal 20% in de eerste 25 jaar. Als de zonnepanelen echter niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoen, dan kan het voorkomen dat het vermogen van een zonnepaneel sneller degradeert dan dat de vermogensgarantie dekt.
 3. Zonnepanelen met een incorrect wattpiek vermogen
  Wanneer een fabrikant een incorrect wattpiek vermogen doorgeeft betekent dit dat de zonnepanelen op papier een hoger wattpiek vermogen heeft dan in de praktijk. Dit betekent dus dat u onderaan de streep uiteindelijk een lager rendement haalt dan dat is aangegeven en is berekend op basis van het foutieve vermogen. Het is helaas een veelvoorkomend probleem in de markt. Zonduurzaam werkt enkel met wereldmarktleiders die betrouwbaar uit te test komen!
 4. Zonnepanelen zonder juist coating
  Zonnepanelen die niet over de juiste coating beschikken worden in de praktijk sneller vuil en behalen hierdoor dus een lager rendement. Het is van belang dat de fabrikant de zonnepanelen in een goed ‘jasje’ stopt, zodat het vuil dat onvermijdelijk op de zonnepanelen terecht komt, middels een goede regenbui (of sneeuwbui) weer wordt weggespoeld.

U hoeft zelf niet veel te doen om de zonnepanelen in een uitstekende conditie te houden; Zonduurzaam werkt enkel met zogeheten ‘tier-1 fabrikanten’ zodat wij de kwaliteit van een zonnepaneleninstallatie kunnen waarborgen. Het schoonhouden van de zonnepanelen is in principe niet nodig: een goede regen- of sneeuwbui reinigt de zonnepanelen doorgaans grondig! Wij raden u af om zelf aan de zonnepanelen te zitten omdat u hiermee de zonnepanelen ernstig kunt beschadigen en de garanties hiermee komen te vervallen.

Twijfelt u ergens over?

Neem dan contact op met één van de adviseurs van Zonduurzaam. Wij helpen u graag verder op weg. Benieuwd naar onze zonnepaneel levertijd of een zonnepanelen berekening

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00