Start de gratis dakscan

Afmetingen zonnepanelen

Afmetingen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en afmetingen. Zoals je misschien in jouw buurt hebt kunnen zien, liggen er bijna op elk dak wel andere panelen. Soms is niet alleen de kleur anders maar ook het formaat van de zonnepanelen. Benieuwd waarom er zoveel verschillende soorten afmetingen zijn? En welke afmeting van de zonnepanelen het beste is voor jouw dak? Dat leggen wij hieronder graag aan jou uit.

Wat is de standaardafmeting van zonnepanelen?

Als je online aan het zoeken bent, zie je bijna overal wel dat ze praten over een standaardafmeting. Terwijl alle afmetingen van panelen eigenlijk wel verschillen. De ene praat over een standaardformaat van 175 x 104 cm en de andere over 165 x 99 cm. Er is kort gezegd dus niet echt een standaardformaat. En als deze er al is, dan verandert deze soms al snel met de nieuwe ontwikkelingen. 

Twee verschillende soorten afmetingen van zonnepanelen

De vraag naar zonnepanelen is namelijk zo hoog, dat de technologie hierin steeds verder ontwikkelt naar betere panelen die nog meer opwekken dan dat ze nu doen. Normaal zouden de zonnepanelen groter worden zodat ze meer zonnecellen bevatten en daardoor dus meer zullen opwekken. Toch dienen de zonnepanelen qua afmeting nog steeds compact genoeg te zijn, om op onze daken te kunnen worden geïnstalleerd. Dus worden er ontwikkelingen gedaan in het krachtiger maken van de zonnecellen. Elke fabriek past hier wel een ander formaat dan aan toe om het paneel middels een mooi formaat toch krachtig te houden.   

Verschil in afmetingen van de zonnepanelen

De afmetingen van zonnepanelen gaan samen met het vermogen van het paneel en ook de kwaliteit van de zonnecellen. Als het oppervlak van het paneel groter is, kan het paneel veel meer zonlicht opvangen. Ook wanneer het paneel kwalitatief betere zonnecellen heeft, is dit het geval. Het paneel heeft in deze twee gevallen meer vermogen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in wattpiek (wp). Hoe meer wattpiek, hoe meer het zonnepaneel aan stroom kan opwekken.

Het liefst wil je dat elk paneel zoveel mogelijk stroom opwekt. Hoe meer jij opwekt, hoe meer je gaat besparen en hoe meer je ook kan ‘verdienen’ aan jouw panelen. Je zou met deze gedachte dus liever gaan voor het paneel met de hoogste wattpiek (wp). Echter hoe meer wattpiek een paneel bevat, hoe groter dit paneel vaak ook is. Het is niet altijd wenselijk om zulke grote panelen op jouw dak te hebben en vaak past dit ook niet. Dit heeft te maken met de draagkracht van jouw dak. Want hoe groter het paneel, hoe meer gewicht deze ook heeft. 

Kan jouw dak deze zware panelen wel aan? Dat is dan de vraag die je moet stellen. Onze adviseurs kunnen op afstand al snel bepalen of jouw dak en de draagkracht geschikt zijn voor zonnepanelen. Veel installatiebedrijven plaatsen geeneens grote panelen op particuliere woningen omdat dit simpelweg te zwaar is om omhoog te tillen. Hier moet dan in de meeste gevallen een hijskraan aan te pas komen. Wat voor een relatief kleine installatie, behoorlijk wat extra kosten gaat geven. Dat heb je liever natuurlijk ook niet. Het zonnepaneel dient dus compact en vol vermogen te zitten, en gelukkig zijn deze panelen er ook. 

Verschil in vermogen 

Waar in 2021 het standaard vermogen van de panelen tussen de 300 en 350 wattpiek zat, ligt dit vermogen nu een stukje hoger. Bij Zonduurzaam leveren wij, op moment van schrijven, panelen van 420 wattpiek en meer. Met deze panelen kun je dus al behoorlijk wat stroom opwekken per paneel en ze zijn ook nog eens compact. Je hoeft dus gelukkig niet meteen je hele dak vol te gooien. Waarom dan kiezen voor grotere, zwaardere, duurdere panelen, als je met de huidige aangeboden zonnepanelen veel sneller jouw zonnepanelen installatie hebt terugverdiend.

Horizontale of verticale plaatsing van de zonnepanelen 

Als we praten over de lengte en breedte van de panelen dan wil dat niet zeggen dat alle zonnepanelen altijd met de lange kant verticaal geplaatst moeten worden. Horizontaal is namelijk ook een optie. In geval van horizontale plaatsing praten we over een landscape, bij verticale plaatsing praten we over portrait.

Afbeelding zonnepanelen portrait of landscape

De keuze of je voor landscape of portrait zou kunnen gaan ligt aan een aantal factoren, waaronder: 

  • Jouw dak
  • De windbelasting
  • De hellingshoek

Stel jouw dak is zo opgebouwd dat er aan de zuidkant op verticale wijze 5 zonnepanelen geplaatst kunnen worden of 3 op horizontale wijze. Dan is het verstandig om te kiezen voor de 5 panelen middels landscape plaatsing. Hiermee wek je namelijk veel meer stroom op, omdat je meer panelen op de zuidkant hebt staan.

Ook de windbelasting is hierbij van belang. Op een plat dak is, bij gelijke hellingshoek van de panelen, de windbelasting op liggende panelen lager dan op staande. Maar vanwege de afmetingen van het dak kan de staande plaatsing soms beter uitkomen.

Als laatste hebben we het over de hellingshoek van het dak. Heb je een schuin dak? dan is jouw windbelasting groter. Bij een kleinere hellingshoek is de windbelasting beperkt. Je hebt dan minder ballast nodig om de panelen op hun plaats te houden. De draagkracht van het dak speelt hierbij een rol. Panelen op platte daken worden daarom meestal onder een minder steile hoek geplaatst dan de hoek van een schuin dak.

Afmetingen van zonnepanelen op een plat dak 

Als je beschikt over een plat dak dan moet er, naast de manier van plaatsen, ook gekeken worden naar de afstand tot de dakrand. De afmetingen van de zonnepanelen zijn hierbij natuurlijk van groot belang bij de grootte van het platte dak. Bij platte daken is de beste hellingshoek rond de 10 tot 15 graden. Wordt hier van afgeweken, dan kan het zo zijn dat je minder rendement hebt. 

Toch is een andere hellingshoek niet altijd verkeerd. Een andere hellingshoek kan betekenen dat er meer zonnepanelen op het dak gaan passen. Hoe groter de hellingshoek, hoe meer afstand de panelen van elkaar moeten hebben. Een hellingshoek van 35° geeft natuurlijk meer schaduw in vergelijking met een hellingshoek van 20°. Aangezien schaduw een negatief effect heeft op het rendement, wordt er wel geadviseerd om dit zo veel mogelijk te vermijden. Een andere hellingshoek kan hierbij de oplossing zijn.

En op een schuin dak…

Op een schuin dak heb je ook te maken met een hellingshoek, toch geven de panelen hierbij elkaar geen schaduw. Omdat ze in dezelfde hellingshoek als het dak liggen. Wel is het dan verstandig om te kijken naar eventuele andere objecten die schaduw kunnen geven. Denk hierbij aan een pijpje of een dakkapel. Verder kijk je nog naar de plaatsing van de panelen. Hoeveel panelen passen er middels de landscape methode en hoeveel met de portrait methode? Ook hierbij wordt er gekeken naar de afmeting van de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen passen er nu op mijn dak?

Zoals je hebt kunnen lezen hangt de beste afmeting van zonnepanelen af van een aantal factoren. Het is daardoor lastig om voor jezelf te bepalen welke afmeting nu het geschiktst gaat zijn. Verstandig is dan om contact te zoeken met één van onze zonnepaneel experts. Middels moderne software kunnen zij op afstand meekijken met jouw dak en kijken wat de beste mogelijkheden zijn. Zo ook welke afmeting zonnepanelen het beste zijn voor jouw dak.

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00