Over ons

Zonnepanelen kosten | Zonnepanelen prijs

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

Het is de meest gestelde vraag op het gebied van zonnepanelen: Wat kosten zonnepanelen? Oftewel; Wat ga ik voelen in mijn portemonnee? De zonnepanelen prijs is in de afgelopen jaren flink gezakt. Dit komt doordat er veel verschillende aanbieders en fabrikanten op de markt zijn gekomen die met elkaar moeten concurreren. Hierdoor volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Een goede ontwikkeling voor particulieren en een mooie besparing voor jou dus!

Wat kosten zonnepanelen, de opbouw:

De totale zonnepanelen kosten verschillen erg per huishouden. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de opbrengst die je wilt genereren en van de mogelijkheden van jouw dak. Deze kosten worden namelijk opgebouwd uit de prijzen van bijvoorbeeld de producten zelf, maar ook aan de installatiekosten en de overige materialen die gebruikt worden. Om deze kosten overzichtelijk te maken wordt hieronder stap-voor-stap uitgelegd welke factoren specifiek van invloed zijn op het prijskaartje voor jouw toekomstige installatie. 

zonnepanelen kosten

Zonnepanelen prijs

Vaak betaal je meer voor zonnepanelen die een hoger rendement leveren, oftewel mer stroom opwekken. Daarnaast kan de zonnepanelen prijs ook oplopen wanneer je kiest voor een mooiere uitstraling van de panelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de full black versie ten opzicht van de blauwe versie met een zilveren gridlijn. Daarnaast wordt de zonnepanelen prijs ook bepaald door de hoeveelheid garantie die erbij geleverd wordt. Dit wordt natuurlijk meegerekend in het eindtotaal. Een langere garantietermijn maakt de aanschaf van de losse zonnepanelen dus ook duurder. Dit zijn dus factoren die invloed hebben op de totale zonnepanelen kosten.

Zonnepanelen omvormer prijs

Daarnaast is de volgende categorie die de zonnepanelen kosten bepaald de omvormer. De prijs van de omvormer is afhankelijk van het soort aansluiting dat jouw zonnepanelen nodig hebben aan de hand van jouw verbruik en dak. In principe kan je deze kosten in drie verschillende categorieën onderscheiden:

  1. Serie-omvormer

  2. Parallel-omvormer

  3. Micro-omvormers

Serie-omvormer

De serie-omvormer (of string-omvormer) heeft meestal de laagste aanschafprijs. Deze kan je het beste kopen wanneer de zonnepanelen als één vlak op jouw dak kunnen liggen en hier nergens schaduw opvalt. Dus allemaal dezelfde hoek en dus hetzelfde lichtinval. Daarnaast moet een omvormer het vermogen van energie kunnen omzetten dat jouw installatie opbrengt. Dit heeft ook weer invloed op de totale zonnepanelen kosten. Een omvormer dat meer energie moet kunnen omzetten is prijziger dan een omvormer die maar een klein beetje hoeft om te zetten.

Parallel-omvormer

Een parallelle omvormer is rendabeler om te nemen wanneer niet ieder zonnepaneel dezelfde lichtinval hebben. Al ligt de aanschafprijs iets hoger dan die van een serie geschakelde omvormer. Dit kan nodig zijn door bijvoorbeeld een stukje schaduw op het dak. Ook is de hoeveelheid om te vormen energie ook weer een factor in de totale prijs voor de omvormer

Micro-omvormers

Tot slot heb je nog omvormer met de hoogste aanschafprijs, namelijk micro-omvormers. Dit houdt in dat elke zonnepaneel een energie machine op zichzelf is. Ze hebben namelijk allemaal aan de achterzijde een eigen omvormer, waardoor ze niet met elkaar geschakeld zijn. Hierom maakt het dus niks uit wat er in de andere panelen gebeurt of hoe deze erbij liggen. 

Installatie prijs zonnepanelen

Tot slot wordt de totaalprijs van de zonnepanelen installatie bepaald door het werk van het installatiebedrijf. Zo moeten er bijvoorbeeld manuren in rekening worden gebracht en moeten de juiste montagematerialen aanwezig zijn om de installatie vakkundig te kunnen monteren. De prijs van deze producten kan ook variëren, afhankelijk van de inkoopprijs die berekend wordt door de groothandels. 

Mogelijk zou een de montage van zonnepanelen nog extra kosten met zich mee kunnen brengen, wanneer de capaciteit van de meterkast nog niet geschikt is om de energie te kunnen verwerken.

Meterkast

In sommige gevallen kunnen er nog extra kosten bijkomen doordat de meterkast omgebouwd of vervangen moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het bijplaatsen van een extra groep, het ombouwen naar een 3-fase, of het plaatsten van een hoofdschakelaar.

Subsidie voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een investering waar een redelijke hoeveelheid geld mee gemoeid gaat. Gelukkig zijn er subsidies voor zonnepanelen waar je gebruik van kan maken om de kosten enigszins te drukken. Welke subsidies er precies beschikbaar zijn verschilt per gemeente: er zijn namelijk geen landelijke zonnepanelen subsidies meer. Doe daarom navraag bij de gemeente of neem contact op met zonduurzaam.nl.

Salderen

Naast de kosten voor zonnepanelen moet je ook rekening houden met de salderingsregeling. Je krijgt een terugleververgoeding voor de opgewekte elektriciteit die je niet gebruikt. Zonnepanelen kosten dan misschien geld maar verdienen zichzelf terug na verloop van tijd.

Al met al komen er dus redelijk wat factoren bij kijken wanneer we de precieze kosten in kaart gaan brengen. Hierom is het altijd aan te raden om met een adviseur in gesprek te gaan om te kunnen bepalen welke kosten er bij jouw installatie zouden komen!

Desalniettemin is zijn deze kosten maar een fractie van wat de zonnepanelen jou uiteindelijk op zullen leveren.


Dus ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak? Doe dan onze dakscan of neem contact op met één van onze adviseurs om jouw wensen door te nemen.

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Terug naar het overzicht

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00