Wanneer heb ik een omvormer nodig voor mijn zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

Het antwoord op deze vraag is simpel: altijd! Zonder omvormer bij je zonnepanelen kan je de stroom die het opwekt namelijk niet gebruiken. Net zo handig als een auto zonder brandstof… Een omvormer is dus noodzakelijk, maar welke omvormer kan per situatie verschillen. In dit artikel leggen we je alles uit over de zonnepanelen omvormer en de verschillende types die je op de markt kan vinden.

Werking omvormer zonnepanelen

Laten we beginnen met de uitleg over waarom je altijd een omvormer nodig hebt. Dit ligt aan het feit dat er twee verschillende soorten ‘stroom’ bestaan: gelijkstroom en wisselstroom. Laten we nou net bij zonnepanelen met allebei te maken krijgen. Jouw zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, terwijl jouw apparaten in huis wisselstroom gebruiken. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn, aangezien er dus stroomomvormers bestaan. 

Een zonnepanelen omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning vanaf de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselspanning. Een omvormer heeft daarom ook twee aansluitingen: de eerste aansluiting om de gelijkstroom die vanuit de zonnepanelen komt op te vangen en om te zetten en de tweede aansluiting om de omgevormde stroom (wisselstroom) af te geven richting de meterkast aan het elektriciteitsnet in huis. 

zonnepanelen omvormer gelijkstroom
zonnepanelen omvormer wisselstroom

De kabel die vanuit de zonnepanelen naar de omvormer loopt vervoert dus gelijkstroom. Hiervoor is het noodzakelijk dat deze kabel zo kort mogelijk is, omdat deze spanningsvorm als bijwerking heeft dat het over afstand via kabels verloren gaat. Zodra dit is omgezet in wisselstroom is dit spanningsverlies vele mate minder, waardoor de lengte van de tweede kabel niet zo veel uit maakt.

Door de constante doorstroom van energie in de omvormer komt er ook veel warmte vrij. Daarom beschikt elke omvormer over een koelmechanisme zodat hij niet oververhit raakt. Vaak hoor je hierdoor een zacht zoemend geluid bij de omvormer. Om deze hitte kwijt te kunnen is het erg belangrijk dat er voldoende ruimte rondom de omvormer is. Wanneer je rekening houdt met alle bovenstaande factoren is het ook logisch dat een omvormer bij voorkeur op een zolder of in een garage hangt.

Welke zonnepanelen omvormer heb ik nodig?

Nu de essentie van een omvormer duidelijk is, gaan we kijken naar de verschillende soorten omvormers die je tegenkomt. Hiervoor kan je over het algemeen drie hoofdcategorieën onderscheiden: serie-omvormers, parallel-omvormers en micro-omvormers. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden van het dak kan er bepaald worden welke van deze type omvormers je nodig hebt.  

Serie-omvormers:

Je kan het beste een serie omvormer gebruiken wanneer alle zonnepanelen op het dak als 1 systeem kunnen werken. Dit betekent dat de omstandigheden van alle zonnepanelen identiek moeten zijn. Er valt dus geen schaduw op de zonnepanelen, alle zonnepanelen liggen in dezelfde richting en ze hebben allemaal dezelfde hellingshoek. De stroom loopt dan via één kabel via alle zonnepanelen naar een centrale omvormer toe.

serie omvormer

Parallel-omvormers:

Een parallel geschakelde omvormer kan je het beste gebruiken wanneer er geen sprake is van identieke omstandigheden van de zonnepanelen. Mogelijk geeft een boom of een pijpje wat schaduw of liggen er een aantal panelen met een andere oriëntatie richting de zon. De zonnepanelen worden dan met zogeheten optimizers van elkaar gesplitst, waardoor ze afzonderlijk hun stroom naar een centrale omvormer toebrengen.

parallel omvormer

Micro-omvormers:

Micro omvormers kan je in alle gevallen gebruiken. Door het gebruik van deze type omvormertjes heb je namelijk geen centrale omvormer nodig, maar krijgt elk paneel (of elke twee panelen) een eigen omvormer aan de achterzijde, waardoor het allemaal losstaande systemen van elkaar worden. Hiervoor kunnen de variabelen oneindig zijn. Vooral met het oog op de toekomst is dit een handig systeem, aangezien je dus makkelijk extra panelen kunt bijplaatsen. 

micro omvormers

Meer informatie over alle type omvormers kun je ook vinden op de algemene pagina over ‘omvormer zonnepanelen’. Ben je benieuwd naar welke omvormer en zonnepanelen het beste bij jouw dak en situatie aansluit? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend advies van onze experts.

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00