Wanneer heb ik een omvormer nodig voor mijn zonnepanelen?
Een omvormer is in de meeste gevallen het hart van een zonnepanelen installatie. De omvormer zet namelijk de gelijkstroom die door de zonnepanelen worden opgewekt om in wisselstroom; de uiteindelijke stroom die kan worden gebruikt om de elektrische apparaten in een woning van stroom te voorzien.
Omvormers zonnepanelen
Er zijn talloze verschillende omvormers op de markt. Welke omvormer u nodig heeft is afhankelijk van het vormogen van de zonnepanelen installatie en natuurlijk wat u wilt gaan opbrengen. Zo kunnen we doorgaans kiezen uit een parallel-geschakeld en een serieel-geschakeld systeem. Een parallel geschakeld systeem werkt met optimizers achter elk paneel waardoor u het maximale rendement uit de panelen behaalt, maar dit is niet altijd nodig. Bij opties met weinig schaduwwerking werkt een serieel-geschakeld systeem in vrijwel alle gevallen net zo goed.
De capaciteit van de omvormer wordt daar namelijk op afgestemd en dit wordt ook wel dimensioneren genoemd. Het is belangrijk dat de opbrengst van de zonnepanelen installatie niet hoger ligt dan het vermogen van de te gebruiken omvormer. Zonduurzaam houdt hierbij ook altijd rekening met de oriëntatie en hellingshoek waarin de zonnepanelen komen te liggen en de eventuele schaduwwerking die de zonnepanelen opvangen.
In principe is de omvormer maximaal 10% groter en 20% kleiner dan het vermogen van de zonnepanelen. De specialisten bij Zonduurzaam zullen u altijd kundig adviseren bij het kiezen van een omvormer en rekening houden met de plek waar de omvormer wordt geplaatst. Een omvormer maakt namelijk altijd een licht zoemend geluid bij het opstarten ’s ochtends en afsluiten ’s avonds - het is dus handig om plekken als een woonkamer of slaapkamer te vermijden.
Plaatsing omvormer
Het plaatsen van een omvormer wordt door onze monteurs altijd in goed overleg met u gedaan. Idealistisch gezien wordt de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst, bijvoorbeeld op de zolder, zodat er zo min mogelijk stroomverlies optreed. Er treedt namelijk altijd wat stroomverlies op wanneer de elektriciteit door de kabels wordt getransporteerd naar de omvormer of de meterkast.
Levensduur omvormer
Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van 30 tot 40 jaar, met een lineaire vermogensgarantie van rond de 80-85%. Echter hebben de omvormers een kortere levensduur en gaan deze gemiddeld 12,5 tot 15 jaar mee. De omvormer zal na deze periode doorgaans moeten worden vervangen. Dit gebeurt natuurlijk ook uit veiligheidsoverwegingen.
Micro-omvormers
De meeste zonnepanelen installaties worden gekoppeld aan één omvormer. Echter wordt er in sommige gevallen gekozen voor zogeheten micro-omvormers. Dit type omvormer wordt direct achter de zonnepanelen gemonteerd en één micro-omvormer kan worden aangesloten op maximaal twee zonnepanelen. Een zonnepanelen installatie werkt dus nooit met maar één micro-omvormer. Het spreekt voor zich dat zo’n installatie voor- en nadelen heeft. Een voordeel is bijvoorbeeld dat het systeem minder gevoelig is voor storingen omdat andere micro-omvormers de taak van de defecte micro-omvormer kunnen overnemen en daarnaast kan zo’n systeem makkelijk worden opgeschaald.
Een groot nadeel van micro-omvormers is daarentegen wel dat ze vele malen hoger in de prijs zitten en in de meeste gevallen ook onnodig. Een systeem met een normale omvormer werkt vrijwel net zo goed.
Ook weten wat een zonnepaneleninstallatie in uw situatie gaat opleveren?
Onze adviseurs helpen u tijdens een kennismakingsgesprek graag op weg en informeren u naar de mogelijkheden.
Techniek
Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.