Start de gratis dakscan

Opbrengst zonnepanelen berekenen, hoe doe je dat?

Wil je gaan nadenken of zonnepanelen voor jouw situatie en jouw dak geschikt zijn? Dan is het handig om van tevoren in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn. Zowel de hoeveelheid zonnepanelen berekenen als de opbrengst zonnepanelen en het rendement van de zonnepanelen. Hoeveel kWh heb je nodig? Dit zijn de eerste punten om op te letten wanneer je een zonnepanelen installatie gaat uitzoeken. Daarom leggen we hieronder voor je uit hoe je een zonnepanelen rendement kunt berekenen.

Hoe bereken je de opbrengst zonnepanelen?

De termen ‘opbrengst’ en ‘rendement’ komen regelmatig voorbij als je op zoek gaat naar ‘zonnepanelen berekenen’. Het is belangrijk om te weten dat deze twee termen niet hetzelfde betekenen:

  • Wanneer we het hebben over ‘opbrengst’ bedoelen we de hoeveelheid kWh (kilowattuur) die een zonnepaneel daadwerkelijk opwekt
  • Wanneer we het hebben over ‘rendement’ bedoelen we de hoeveelheid geld dat de opbrengst gaat opleveren. In andere woorden: wat je met de zonnepaneleninstallatie uiteindelijk financieel bespaard.

Opbrengst zonnepanelen berekenen kwh

Om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen is het handig om op de hoogte te zijn van een aantal extra termen die hierbij komen kijken. Het bepalen van de opbrengst begint bij de hoeveelheid Wattpiek die een zonnepaneel kan leveren. Wattpiek is de hoeveelheid energie die de paneel op jaarbasis maximaal zou kunnen opwekken in de ideale omstandigheden (Wp). Tegenwoordig ligt dit ongeveer tussen de 380-420 Wp per zonnepaneel. 

Berekening opbrengst zonnepanelen

Nu is het logisch om te denken dat dit dus de uiteindelijke zonnepanelen opbrengst is, maar niets is minder waar. In Nederland staat de zon namelijk niet de hele dag perfect op de zonnepanelen, en kan er door het donkerdere weer wat opbrengst verloren gaan. Ook staat niet elk dak met een perfecte ligging op het zuiden. 

In de volgende tabel kan je zien welke invloed deze ‘instralingsfactor’ heeft op de totale opbrengst van jouw zonnepanelen. We zullen later hieronder toelichten hoe je deze instralingsfactor mee kan nemen in de berekening voor jouw zonnepanelen opbrengst.

Daarnaast heeft de locatie waar je woont ook nog te maken met de totale opbrengst van de zonnepanelen. Zo is het in het westen van ons land vaak zonniger dan het oosten. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het zuiden van Europa dat vaak zonniger is dan Nederland. Nu zijn deze verschillen niet zo drastisch groot, maar wel merkbaar voor de zonnepanelen. In de grafiek hiernaast kan je het verschil in de hoeveelheid zonuren zien dat gemiddeld door de jaren heen gemeten is. 

Door onder andere de opwarming van de aarde is het duidelijk meetbaar dat dit gemiddelde langzaam oploopt. We krijgen dus steeds meer zonuren in Nederland. 

Opbrengst zonnepanelen berekening

Voor de voorbeeldberekening gaan we rekenen met een gemiddelde instralingsfactor van 0,85. We gaan voor het gemak voor dit voorbeeld uit van een zonnepaneel van 420Wp. Dus: 420 x 0,85 = 357 kWh. (kilowattuur) Dit zou dan het totale rendement per jaar van deze zonnepaneel zijn. 

De opbrengst van zonnepanelen berekenen gaat dus middels de volgende formule:

  • Opbrengst zonnepaneel in kWh = totale vermogen in Wattpiek x Instralingsfactor 

Berekening zonnepaneel vermogen

Het totale vermogen van een gehele zonnepaneleninstallatie is dan simpel te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel. Stel dat we dan tien zonnepanelen hebben van 420 Wattpiek, dan komt dit dus neer op een totaal vermogen van 10 x 420 = 4200 Wp. 

  • Totaal vermogen zonnepanelen = aantal zonnepanelen x vermogen enkel zonnepaneel

Met deze formule kun je dus je potentiële zonnepanelen installatie opbrengst berekenen. Bij Zonduurzaam maken wij voor deze berekening gebruik van een geavanceerde software die deze verschillende factoren persoonlijk voor jouw situatie in kaart kan brengen.

Mocht je hier zelf geen inzicht op hebben dan kun je dus in Nederland gebruikelijk een standaard gemiddelde van 85%, of 0.85 aanhouden.

Kortom, met deze variabelen kun je de totale opbrengst van de zonnepanelen berekenen:

  • Opbrengst totale zonnepanelen installatie (kWh) = aantal zonnepanelen x totale vermogen (Wp) x instralingsfactor

Voor dit voorbeeld wordt de uiteindelijke rekensom: 10 x 420 x 0,85 = 3570 kWh

Gemiddeld energieverbruik

Het is daarnaast ook goed om te weten dat een gemiddeld huishouden met 4 personen in een middelgrote woning een jaarverbruik van ongeveer 3.200 kWh heeft. Dit betekent dat er dan tussen de 7-8 zonnepanelen (van 420 Wp uit dit voorbeeld) nodig zijn om dit verbruik te kunnen overzien.

Bij Zonduurzaam zullen we altijd in goed overleg met jou kijken wat voor jouw situatie het meest geschikt is. We zoeken uit op welke plek van jouw dak de instralingsfactor het beste is, hoeveel zonnepanelen voor jouw situatie geschikt zijn zodat we voor jou het beste rendement kunnen bepalen. Neem voor een persoonlijk advies contact op met onze adviseurs.

Of bekijk onze klantcases van zonnepaneelinstallaties om te zien hoe we dit voor anderen hebben mogen doen. Maar makkelijker is nog om onze dakscan in te vullen en dan berekenen we het voor je wat het in jouw situatie zou betekenen. 

Direct contact

Heb je een vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan je graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00