Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Over ons

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

Een dak is geschikt voor een zonnepaneleninstallatie als het aan enkele voorwaarden voldoet:

 • Er is voldoende ruimte op het gewenste dakvlak.
 • Het dak heeft een positieve oriëntatie tussen het oosten en het westen, richting het zuiden óf heeft een lage hellingshoek indien richting het noorden.
 • Het dak heeft een stabiele dakconstructie om de zonnepanelen op een plat dak te installeren.
 • Het dak ervaart een geringe schaduwwerking.

Onze adviseurs maken graag voor u een plan op maat waarin duidelijk wordt wat zonnepanelen voor u kunnen gaan betekenen!

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Voldoende ruimte op het gewenste dakvlak

De zonnepanelen die Zonduurzaam gebruikt hebben afmetingen van 1,01 x 1,71 meter. Afhankelijk van de wensen en het verbruik bestaat een systeem veelal uit 8, 12 of 16 zonnepanelen. In een idealistisch plaatje zijn er geen objecten op het dak te vinden, wat betekent dat Zonduurzaam bijvoorbeeld twee of drie rijen naast elkaar op de dakvlak plaatst.

Er wordt altijd rekening gehouden met een randafstand van 30 centimeter. Dit doen wij om weersomstandigheden tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een watervaleffect als het regent en de panelen te dicht op de goot zijn geplaatst, of gevaar van losschieten in geval van harde windstoten indien de panelen te dicht op de nok zijn geplaatst.

Uiteraard zijn op veel daken objecten te vinden zoals ontluchtingspijpjes, dakramen en dakkappelen. Zonduurzaam zal altijd rekening houden met het esthetisch aanblik van de zonnepanelen en vanuit eigen initiatief de panelen niet kriskras op het dakvlak aanbieden.

De oriëntatie van het dakvlak

De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Tussen het opkomen en ondergaan van de zon buigt de zon als het ware mee en zou een dakvlak op het zuiden georiënteerd dus het mooist zijn. Natuurlijk is dit niet altijd haalbaar en dat is ook geen probleem – met de huidige technologie en type panelen kan er ook een prachtig rendement worden behaald als de oriëntatie van de woning afwijkt van het zuiden.

 • Zuidelijke daken
  Zuidelijke daken zijn optimaal voor zonnepanelen! Daken op het zuiden gelegen richten zich rond het middaguur direct naar de zon, wat betekent dat deze daken een zonnepotentie hebben van maar liefst 100% en dus het beste financiële rendement voor zonnepanelen.
 • Zuidoostelijke of zuidwestelijke daken
  Zuidoost- of zuidwestgerichte daken zijn ook zeer geschikt voor zonnepanelen. Deze daken richten zich rond het middaguur niet direct naar de zon, waardoor de zonnepotentie iets minder laag ligt, namelijk op zo’n 95%.
 • Oostelijke of westelijke daken
  Oostelijke of westelijke daken hebben nog steeds een goede zonnepotentie, namelijk tussen de 85-90%. De regel die hier van toepassing is: hoe platter het dak, hoe beter de zonnepotentie. Een oost-west opstelling zorgt nog steeds voor een goed rendement vanwege de gelijkmatige verdeling van directe zoninstraling.
 • Noordelijke daken
  Noordelijke daken verlenen zich het minst goed voor zonnepanelen met een maximale zonnepotentie van 75%. Deze daken zijn minder geschikt omdat er minder zonlicht opvalt. Tenzij er bewust wordt gekozen voor een rendementsverlies, vanwege bijvoorbeeld duurzaamheidsoverwegingen, raadt Zonduurzaam u af om zonnepanelen op een dak richting het noorden te plaatsen.
 • Platte daken
  Ook platte daken verlenen zich zeer geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen! Op platte daken plaatst Zonduurzaam de panelen op een hellingsgraad van 13 graden, afhankelijk van oriëntatie van de woning, kan er worden gekozen voor een oost-westopstelling. De zonnepotentie voor een plat dak is 90%.

Een stabiele dakconstructie voor de zonnepanelen

Normale dakpannen, golfplaten en dakpannen verlenen zich het best voor het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie, mits het dakbeschot in goede staat verkeerd. Zonduurzaam kan in overleg ook op dakkappellen plaatsen, mits deze zijn verstevigd en niet verouderd.

Zonduurzaam plaatst niet op rieten daken, verouderde daken of asbest.

Schaduwwerking zonnepanelen op het dakvlak

Schaduw op de zonnepaneleninstallatie verlaagt de opbrengst aanzienlijk. De zonnecellen in een zonnepaneel worden namelijk gehinderd in het uitvoeren van hun werk, namelijk de zon ‘absorberen’. Op veel daken zijn objecten te vinden die voor schaduw kunnen zorgen. Denk hierbij voorbeeld aan een schoorsteen, een ontluchtingspijp, een dakkapel of dakraam, bomen om de woning heen of vlakschaduw van aangrenzende woningen.

Zonduurzaam neemt altijd de omgeving mee bij het opstellen van een dakplan en zal u hierover ook goed informeren. Uiteraard kan door middel van een ander systeem of het weglaten van een paneel al veel worden verhinderd. Zijn wij van mening dat het niet rendabel is om de panelen te nemen? Dan zullen wij u hier uiteraard een terugkoppeling van geven.

Ook weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Onze adviseurs helpen u tijdens een kennismakingsgesprek graag op weg en informeren u naar de mogelijkheden. Maak gebruik van onze dakscan voor zonnepanelen, zo krijgt u antwoord op de vraag is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Neem contact op met een van de adviseurs van Zonduurzaam!

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00