Hoe werkt een zonnepaneel?

Doe de gratis dakscan:
Binnen 1 minuut geregeld

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die aaneengeschakeld zijn. Deze zonnecellen zijn wat een zonnepaneel een zonnepaneel maakt: hier zit namelijk de motiverende kracht van het paneel in. De zonnecellen in een zonnepaneel zetten het zonlicht om in (bijna) bruikbare energie. De cellen absorberen namelijk de fotonen uit de zonnestraling. Als u wilt weten welke zonnepanelen het beste zijn voor u? Lees dan ons artikel wat zijn de beste zonnepanelen.

De meeste zonnecellen worden gemaakt van silicium. Echter, omdat silicium nauwelijks stroom geleidt, wordt er een halfgeleider van gemaakt door er andere stoffen aan toe te voegen. Aan de bovenkant van de zonnecel is dit meestal fosfor (negatief geladen) en aan de onderkant meestal borium (positief geladen). De elektronen die te vinden zijn in de zonnepanelen kunnen onder invloed van het zonlicht vrij bewegen tussen de fosforlaag (negatief geladen N-laag) naar de boriumlaag (positief geladen P-laag). Zo veroorzaakt het zonlicht dus een elektrisch spanningsverschil tussen de twee lagen; P en N. Doordat beide lagen verboden zijn met een metaaldraad, gaat de stroom dus als het ware door het zonnepaneel heen.

De stroom die in de zonnepanelen wordt opgewekt wordt ook wel gelijkstroom genoemd. Deze stroom is als het ware nog niet bruikbaar en moet dus eerst worden omgezet naar wisselstroom. Dit wordt gedaan door de omvormer, ook wel het hart van een zonnepaneleninstallatie genoemd. Vanaf de zonnepanelen loopt er een kabel naar de omvormer, welke dus de stroom omzet in bruikbare stroom. Vanaf de omvormer wordt er weer een kabeltraject aangelegd naar de meterkast en dit zorgt ervoor dat de installatie in zijn totaliteit is aangesloten en de stroom daadwerkelijk kan worden gebruikt door elektrische apparatuur in huis!

Ook weten wat een zonnepaneleninstallatie in uw situatie gaat opleveren?

Onze adviseurs helpen u tijdens een kennismakingsgesprek graag op weg en informeren u naar de mogelijkheden of doe onze dakscan voor zonnepanelen!

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Direct contact

Heeft u uw vraag niet kunnen vinden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs! Zij staan u graag persoonlijk te woord.

Ma t/m vrij 08:30 – 17:00