Ma t/m vrij 08:30 – 17:00

Over ons
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Joris Bugge

Joris Bugge

Zonnepanelen adviseur

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen op dit moment is 25 jaar. Dat is natuurlijk geen garantie, maar na 25 jaar gaat de kwaliteit, en dus het rendement van de gemiddelde zonnepaneel harder achteruit. Vaak is de zonnepaneel daarna dus niet meer zo rendabel (<80%). Als je de zonnepaneel echt helemaal tot einde wil blijven gebruiken dan kan die wel 40 jaar oud worden. Een aantal jaar geleden was de levensduur voor een maximaal rendement nog tot 20 jaar, maar doordat de ontwikkelingen zich in rap tempo blijven opvolgen vliegt deze levensduur dus omhoog! Het antwoord op de vraag ‘’Hoe lang gaan zonnepanelen mee?’’ is ongeveer 25 jaar.

Ben je zelf op zoek naar zonnepanelen en ben je benieuwd waar je op moet letten voor de levensduur van zonnepanelen? Hieronder lees je nog veel meer over de zonnepanelen levensduur.

Invloeden op de zonnepanelen levensduur

Ondanks dat 25 jaar de gemiddelde levensduur is van een zonnepaneel op dit moment, zijn er ook al soorten zonnepanelen die een levensduur van 30 jaar garanderen. Dit heeft alles te maken met kwaliteit van het materiaal waarmee de zonnepaneel wordt gemaakt. Daarnaast speelt de kwaliteit en levensduur van de omvormer ook een rol bij de levensduur van zonnepanelen.

Levensduur omvormers

De levensduur van omvormers is op dit moment namelijk een stuk lager dan de levensduur van zonnepanelen. “Hoe lang gaat een omvormer dan mee?” Nou dat is nu gemiddeld 10-15 jaar. Deze zou idealiter dus één keer tussendoor moeten worden vervangen. Zonder omvormer heb je natuurlijk niks aan je zonnepanelen…

Ontwikkelingen zonnepanelen

Op dit moment is de nieuwste generatie zonnepanelen een variant die meer energie kan opwekken bij bewolkt weer dan al zijn voorgangers! De zogenaamde PERC-Zonnepanelen. Hiermee wordt het vermogen dus een aanzienlijk stuk hoger, vooral in zo’n bewolkt land als Nederland. Daarnaast hoor je nu ook veel over glas-glas zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen met dus een beter kwaliteit, omdat zowel de voor- als achterkant van glas zijn gemaakt. Hier tegenover staan bijvoorbeeld glas-kunststof zonnepanelen. Deze geleiden een stuk minder elektriciteit, maar zijn daarom ook goedkoper. Ook zijn glas-glas zonnepanelen door het materiaal een stuk zwaarder, dus kan het niet voor ieder dak even geschikt zijn.

Je kan jezelf wel afvragen of het nodig is voor jouw situatie om in de nieuwste zonnepanelen te investeren? Juist doordat de ontwikkelingen zo snel gaan, is dit soort over dertig jaar dan nog wel rendabel genoeg? Blijft mijn energie situatie de komende dertig jaar ongeveer hetzelfde? Ook qua prijs zijn de nieuwste snufjes natuurlijk een verschil. Maakt de beste kwaliteit een verschil voor jouw situatie ten opzichte van het alternatief? Hiermee kan de zonnepanelen levensduur dus een goede afwegingscriteria zijn, maar deze hoeft niet bepalend te zijn voor de uiteindelijke keuze.

Terug naar het overzicht

hoe lang gaan zonnepanelen mee

Het gratis Zonduurzaam eBook

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van zonnepanelen. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we een e-book gemaakt: “Hoe koop ik zonnepanelen in 2023?” Meld je hieronder aan om het gratis e-book te ontvangen