Stap 1
Stap 2
Stap 3

Ik wil weten:

Wat de opbrengsten van zonnepanelen zijn

Doe de zonnepanelencheck en ontvang:

Doe de gratis dakscan:

Binnen 1 minuut geregeld

100.000+ anderen ging jou al voor

Ik wil weten:
Stap 1
Stap 2
Stap 3

Wat de beste zonnepanelen zijn voor mijn woning

Doe de gratis dakscan:

100.000+ anderen gingen jou al voor

Hoe weet je wat de opbrengst van zonnepanelen gaat zijn?

De opbrengst van zonnepanelen is natuurlijk compleet afhankelijk van de installatie de je hebt en hoeveelheid instraling van de zon op deze installatie. Je zou daardoor grofweg kunnen zeggen dat de opbrengst bepaald wordt door:

  • Het type zonnepaneel die je hebt (hoeveel wattpiek)
  • Het aantal zonnepanelen die je hebt (hoeveel vermogen)
  • De oriëntatie van de zonnepanelen t.o.v. de zon (hoeveel graden)
  • De sterkte van de zon (hoeveel straling)
afmetingen zonnepaneel

Factoren opbrengst zonnepanelen

Seizoensinvloeden

De opbrengsten verschillen per seizoen. De zomermaanden zorgen voor de meeste opbrengst in het jaar.

Installatie

Het type panelen, omvormer en natuurlijk de grootte spelen een belangrijke rol

Oriëntatie van de panelen

Alle unieke daken hebben een unieke type zonnepanelen en installatietechniek nodig

Opbrengst zonnepanelen per maand

Seizoensinvloeden opbrengst zonnepanelen

Wat dus wel een grote variabele invloed is op de opbrengst van zonnepanelen per maand: de verschillende seizoenen! In de zomer hebben we natuurlijk veel meer zonlicht dan in de winter, dus logischerwijs brengt een zonnepaneel dan ook meer op. Hieronder zullen we de verschillende opbrengst niveaus per maand voor je laten zien.

Zonuren

In de hiernaast staande tabel zie je hoeveel zonuren er gemiddeld gezien per maand zijn. Dit is een gemiddelde over de laatste 50 jaar. De opbrengst per jaar kan nog enigszins variëren, maar zal grotendeels overeenkomen met de volgende cijfers:

 
opbrengst zonnepanelen per maand gemiddeld
zonnepanelen opbrengst per maand verdeling

Percentages

Wanneer je de bovenstaande grafiek goed hebt bestudeerd dan kan je mogelijk ook al bedenken hoe de grafiek van de opbrengst van zonnepanelen er per maand uitziet. Dit zal namelijk erg overeenkomen. Je zal de grootste opbrengst zien wanneer er natuurlijk het meeste zonlicht is. Hiernaast volgt daarom de grafiek voor de zonnepanelen opbrengst per maand in percentages.

 

 

  •  

Zelf de opbrengsten van zonnepanelen berekenen?

Hoeveelheid energie

Om een rekenvoorbeeld te geven vanuit bovenstaande grafiek gaan we rekenen met een zonnepanelen systeem met een vermogen van 3500 kwh. De opbrengst van de zonnepanelen per maand zal er dan als volgt uitzien:

De grafieken blijven dan voor nagenoeg identiek, maar je ziet dat de percentages die in voorgaande tabel stonden zijn omgezet naar opbrengst, ervan uitgaande dat 3500 kwh 100% is. Zodra je de opbrengst van de zonnepanelen per maand weet. kan je het rendement van de zonnepanelen per maand gaan berekenen. Je kan dus gaan bepalen wat de zonnepanelen jou financieel gezien opbrengen. 

 
zonnnepanelen opbrengst per maand vermogen
Zonnepanelen opbrengst

Oriëntatie van het dak

In de volgende tabel kan je zien welke invloed deze ‘instralingsfactor’ heeft op de totale opbrengst van jouw zonnepanelen. We zullen later hieronder toelichten hoe je deze instralingsfactor mee kan nemen in de berekening voor jouw zonnepanelen opbrengst.

 
Dakcheck zonnepanelen zonder logo

Wat zijn jouw zonnepanelen opbrengsten?

Al met al zal dit dus de financiële opbrengst per maand zijn met een vast energietarief van €0,40 op basis van een zonnepanelen systeem van 3500 kwh. De totale financiële opbrengst is dan in dit voorbeeld €1400,- per jaar. 

Ben je benieuwd naar wat zonnepanelen voor jouw situatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag om dit inzichtelijk te maken. We zijn benieuwd naar jouw wensen en naar de mogelijkheden die jouw dak jou te bieden heeft. Probeer daarom onze dakscan en kom in contact met onze experts.

Weten wat jouw zonnepanelen opbrengst is?

Vraag vrijblijvend om advies van onze experts door de de dakscan in te vullen via onderstaande button.