Steeds meer daken in ons niet zo zonovergoten kikkerlandje komen vol te liggen met zonnepanelen. De één heeft een installatie die al bijna aan vervanging toe is, terwijl de ander nu net begint met oriënteren. Deze blog is bedoeld voor alle oriënteerders. We lichten hier de zaken voor je toe waar je zelf al achteraan kan en die aan bod gaan komen tijdens het kopen van zonnepanelen.
Zonnepanelen kopen is heel persoonlijk
In veel gevallen is het verstandig om je eerst wat te gaan verdiepen in de mogelijkheden die zonnepanelen te bieden hebben. Zo kun je, zodra je de opgevraagde offertes binnen krijgt, een eerlijk oordeel vellen over de aangeboden installaties en de kosten hiervan. Wat hierbij eigenlijk het allerbelangrijkste onderdeel is: JIJ! Voldoet het aanbod van de installatiebedrijven aan jouw wensen? Er zijn namelijk heel veel factoren waarin een aanbod kan uitblinken. Hierom is het goed om even stil te gaan staan bij de punten die jij het meest belangrijk kunt vinden.
Hoeveel stroom wil je hebben?
Allereerst kan het erg voordelig zijn dat je genoeg zonnepanelen hebt die jou van jouw stroomverbruik kunnen voorzien. Dus is de opbrengst van de zonnepanelen goed genoeg? Wanneer een installatie een lagere opbrengst heeft dan jouw verbruik, betekent dit dat je elke maand wat energie moet ‘bijkopen’ van de energiemaatschappij. Wanneer de opbrengst nagenoeg gelijk is aan jouw verbruik, dan kan je door de huidige salderingsregeling veel geld besparen. Ook kan de installatie juist meer opwekken dan dat je verbruikt. In dat geval kan je gebruik maken van de terugleververgoeding. Je krijgt hierbij geld van de energiemaatschappij voor jouw extra opgewekte stroom.
Wat voor aansluiting wil je hebben?
Zonnepanelen zijn op een aantal manieren aan te sluiten. De keuze hiervoor wordt over het algemeen bepaald door de mogelijkheden van het dak. Zo kun je drie verschillende types onderscheiden: serieschakeling, parallelschakeling en het gebruik van micro omvormers. De wijze van schakeling is een grote invloed op het kostenplaatje dat uiteindelijk aan de installatie wordt gegeven. Een serieschakeling is de meest eenvoudige en wordt veelal gebruik voor daken waarbij de zonnepanelen als één vlak gemonteerd kunnen worden en er geen sprake is van schaduwval.
Een parallelschakeling is het meest gangbaar wanneer één deze factoren niet mogelijk is. Er is bijvoorbeeld sprake van schaduwval of de zonnepanelen hebben een andere legrichting. Micro omvormers kunnen hier ook voor gebruikt worden, deze zijn qua prijsklasse wat hoger, maar deze geven ook de mogelijkheid om gemakkelijk zonnepanelen bij te plaatsen, wanneer hier in de toekomst sprake van lijkt te zijn.
Wat voor zekerheden wil je hebben?
Als je investeert in zonnepanelen wil je natuurlijk het liefst dat je hier geen omkijk meer naar hebt en dat ze doen wat ze moeten doen. Desondanks kan het gebeuren dat er iets kapot gaat. In dit soort situaties is het goed om zekerheden ingebouwd te hebben. Deze kan je bijvoorbeeld vinden door te letten op keurmerken en/of op garantietermijnen.
Voor het kopen van zonnepanelen is er een hele scala aan dit soort zekerheden waar je op kunt letten. Zo zijn er verschillende keurmerken voor verschillende gebieden en lopen de garantietermijnen op allerlei onderdelen nog steeds op. Hier kan je meer over lezen in de blog: keurmerken en garanties.
Hoeveel service wil je hebben?
Een ander onderdeel waar je als zonnepanelen koper veel belangstelling voor kunt hebben, is de service die het bedrijf jou wilt leveren. Hiervoor kan je letten op bijvoorbeeld de recensies, de bereikbaarheid en de behulpzaamheid. Hoe is bijvoorbeeld de klik met de adviseur aan de telefoon? Hoe zien de recensies van de afgelopen 3 maanden eruit en hoe wordt er meegedacht in jouw wensen en toekomstplannen?
Al met al zijn er veel onderdelen waar je belang aan kunt hechten bij het zonnepanelen kopen. Zodra je dus zonnepanelen aanbieders vergelijkt kun je van tevoren voor jezelf bepalen wat jij noodzakelijk vindt om terug te vinden in het legplan. Ben je benieuwd welk plan wij voor jou zouden maken? Doe dan onze dakscan en dan doen wij jou graag een aanbod! Nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs.