Berekening zonnepaneleninstallaties en terugverdientijd

In de meeste gevallen kijken we in de eerste instantie naar de aanschafprijs. Wat ga ik daadwerkelijk voelen in de portemonnee? Je zult zien dat de prijzen nog wel wat van elkaar kunnen afwijken. Je kan natuurlijk hierbij kiezen voor de goedkoopst optie, maar is dit ook de beste optie? Hoe bepaal je de kwaliteit van deze aangeboden installatie? Elk bedrijf werkt natuurlijk anders, dus biedt hierbij ook specifieke kwaliteiten waar je voor gaat betalen. Hierom is het belangrijk om de andere factoren, waaruit de prijs is opgebouwd, even nader te bekijken. Het blijft natuurlijk een investering voor de langere termijn. Daardoor is de volgende optie waar je op kunt letten de terugverdientijd. 

Terugverdientijd

Je wilt natuurlijk het liefst dat de investering in de zonnepanelen zo snel mogelijk weer rechtgetrokken wordt in de begroting IS DAT ZO?!. Om dan een hele grove schatting te maken, kunnen we zeggen dat de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 5 tot 7 jaar is. Dus de besparing die je door de zonnepanelen maandelijks hebt komt na 5 jaar in de buurt van het bedrag dat je hebt betaald. 

Toch kan het hier nog wel een stuk van afwijken, doordat het verbruik per huishoudelijke situatie natuurlijk anders is. Vaak wordt deze terugverdientijd op de offerte vermeld. Hiermee wordt rekening gehouden met hoeveel je verbruikt en wat de aangeboden installatie oplevert. Oftewel; het rendement van de zonnepanelen. 

Deze ingeschatte energieopbrengst wordt dan vergeleken met de huidige energieprijs. De daadwerkelijke terugverdientijd kan dan nog wel afwijken van deze berekening, omdat de energieprijzen natuurlijk erg variabel zijn! Ben je nou zelf een rekenwonder en wil je graag voor jezelf de terugverdientijd berekenen? Dan kan je dat doen aan de hand van het volgende voorbeeld:

De prijs van zonnepanelen
Ten eerste is dan natuurlijk de prijs die je gaat betalen voor het gehele systeem van belang om de terugverdientijd te kunnen berekenen. Deze moet immers terugverdiend worden. 

 

Voorbeeld: (de hoeveelheden en prijzen zijn ter illustratie)

Voor jouw dak en energiebehoefte heb je 12 zonnepanelen laten plaatsen met een vermogen van 360 Wp (Wattpiek). Deze installatie kost je in totaal inclusief montage, omvormer en btw €5142,50.

Van deze kosten kun je de btw (21%) terugvragen bij de Belastingdienst. Dus houdt je een totale investering over van €4250. 

Forfait nog benoemen?

De opbrengst van de zonnepanelen

Daarnaast is het relevant om te weten hoeveel energie de zonnepanelen-installatie op het dak per jaar opbrengt. Dus hoeveel panelen je hebt en het vermogen dat deze panelen hebben in Wattpiek. Ook is de ligging van de panelen een belangrijke factor die meegerekend moet worden om de totale opbrengst uit te kunnen rekenen. Wanneer de panelen richting het zuiden liggen leveren ze namelijk meer op, want vanuit die hoek komt er het meeste zonlicht op.

Voorbeeld: 
Op basis van voorgaand voorbeeld genereer je in totaal: 12 panelen x 360 Wp = 4320 Wp. Dit is het totale vermogen van de panelen bij elkaar opgeteld voor 1 jaar. Nou woon je in Nederland en hierdoor zorgen het totale aantal zonuren niet voor een maximaal rendement van jouw panelen. Hierom komt er een factor van 0,88 bij de berekening in (dit is een standaard getal die wordt meegenomen bij de berekening van de daken in Nederland). Dus wordt jouw maximale opbrengst 4320 x 0,88 = 3802 kWh (kilowattuur) 

Snap ik niet, nog noooit van gehoord?

De prijs van elektriciteit
Om dan te kunnen bepalen hoeveel je precies gaat besparen is het handig om te weten wat de kosten zijn van de energie wanneer je deze vanuit de leverancier geleverd krijgt. Momenteel zijn deze kosten ongeveer 0,24 per kWh. 

Voorbeeld:
Nu je weet wat jouw zonnepanelen kunnen omzetten en je weet de prijs die je er anders voor had moeten betalen kun je het laatste stukje van de rekensom maken. jouw panelen leveren namelijk 3802 kWh en de leverancier zou hier €0,24 per kWh voor vragen. Dus krijg je: 3802 x 0,24 = €912,50 per jaar. Dit bedrag wordt gebaseerd op de meest ideale Nederlandse situatie (dak precies op het zuiden, geen schaduw inval, perfecte lighoek etc.) Nu is dit voor de meeste huizen niet de situatie, dus is het logisch om een stuk uitval erbij te berekenen van 0-10%. Zo kunnen we bijvoorbeeld vanuit een realistisch oogpunt zeggen dat het totale bedrag dat je jaarlijks bespaart rond de €850 ligt. 

Jouw investering was €4250 en je bespaart hierdoor €850 per jaar. Hiermee is de terugverdientijd van jouw installatie 4250/850 = 5 jaar.

 

Na 5 jaar heb je in dit geval dus jouw volledige installatie terugverdiend en heb je daarna ‘gratis’ stroom. Dus bespaar je hiermee nog steeds €850,- per jaar. Gemiddeld gezien gaat een zonnepaneel 25 jaar mee. Dit houdt in dat je 20 jaar besparing hebt: dus 850 x 20 = €17.000 verdient!