Start de gratis dakscan

Stap 1
Stap 2
Verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakscan:

Auteur

Picture of Benny

Benny

Zonnepanelen adviseur

3 dingen die invloed hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen

Soms heb je van die dagen dat alles even niet werkt op de manier dat je zou willen. Als je dan ook nog in de monitoring app kijkt van jouw zonnepanelen installatie en je ziet dat deze ook niet doen zoals je verwacht, dan ga je natuurlijk opzoeken of er wat aan de hand kan zijn. In dat geval kom je in deze blog terecht. Good job! We doorlopen hier de meest voorkomende zaken die invloed kunnen hebben op de opbrengst van de zonnepanelen.

1. Invloeden opbrengst zonnepanelen: De seizoenen

Laten we aftrappen met de meest logische invloed op de instralingsfactor van de zonnepanelen: het seizoen. Het seizoen heeft invloed op de opbrengst vanwege de stand van de zon ten opzichte van de horizon. De opbrengst van zonnepanelen in de winter zal daardoor een aanzienlijk stuk lager zijn dat de opbrengst van zonnepanelen in de zomer. De volgende afbeelding geeft weer hoe deze stand van de zon ten opzichte van de horizon er op z’n best en op z’n slechts uit ziet.

In de loop van het jaar zal de stand van de zon zich tussen deze twee uitersten begeven. Dit houdt dus ook in, dat de maand juni de beste maand voor zonnepanelen is. Daarentegen is de maand december dus de minst goede maand. De opbrengst van zonnepanelen in de winter kan daarom ook 10 keer zo laag uitvallen als de opbrengst in de zomer. Ook kan deze laag staande zon van de winter ervoor zorgen dat sommige zonnepanelen minder licht vangen doordat er eerder en meer schaduw op de panelen valt.

Verschil stand van de zon 21 juni en 21 december voor de opbrengst van zonnepanelen

2. Invloeden opbrengst zonnepanelen: Schaduw

Ook een heel veel voorkomende invloed van opbrengstverlies is dus schaduwvorming op het dak. In de meeste gevallen wordt er bij het plaatsen van de zonnepanelen rekening gehouden met de schaduw en waar deze precies valt, zodat de zonnepanelen die hier last van kunnen hebben anders geschakeld kunnen worden. Toch kan het zo zijn dat er schaduwval over het hoofd is gezien. Anderzijds is het natuurlijk mogelijk dat er schaduw bij is gekomen. Denk aan een verbouwing van de buurman of aan de boom in de tuin die goed is onderhouden. Ook kan een bewolkte dag van invloed zijn. Dus eigenlijk de schaduwval van de wolken.

2.1 Opbrengst zonnepanelen bewolkte dag

Op een bewolkte dag is de opbrengst van zonnepanelen een stuk minder dan op een helderen dag. Dit zie je vaak al terug in het moment dat de omvormer opstart. Op een bewolkte dag is dit wat gewoonweg wat later, omdat er natuurlijk dezelfde hoeveelheid energie voor nodig is om op te starten. Hiermee begint deze dag al met een 1-0 achterstand. Vervolgens is door de bewolking de stralingskracht van de zon een stuk minder krachtig. Deze achteruitgang in opbrengst is voornamelijk merkbaar bij de oude generatie zonnepanelen. De zonnepanelen die vandaag de dag worden aangeboden werken alsnog bijna even goed op een bewolkte dag als op een zonnige dag.

3. Invloeden opbrengst zonnepanelen: Haarscheurtjes

Na verloop van tijd kan het materiaal van de zonnepanelen door bijvoorbeeld weersomstandigheden wat beginnen af te takelen. Dit kan dan soms gepaard gaan met het ontstaan van kleine haarscheurtjes. Deze worden ook wel hotspots genoemd. Hotspots kun je herkennen aan kleine vlekjes die zichtbaar worden op het paneel. Deze hotspots ontstaan, zoals de naam al doet vermoeden, door oververhitting. Deze oververhitting kan meerdere oorzaken hebben, namelijk door de natuur, of door de mens.

3.1 Natuurlijke oorzaak

Wanneer een zonnecel zijn werk niet kan doen, door bijvoorbeeld vuil van bladeren of dieren, of plotseling extra schaduwval op een klein stukje, dan kan dit specifieke stukje oververhit raken. Wanneer dit langdurig plaatsvindt kan er een haarscheur ontstaan waardoor de zonnepaneel minder opbrengt. Vaak heb je dit niet meteen door, maar kan dit pas na enkele maanden of jaren aan het licht komen.

3.2 Menselijke oorzaak

Daarnaast kunnen haarscheurtjes ontstaan door onzorgvuldige omgang met de zonnepanelen. De panelen moeten namelijk te allen tijde lucht- en waterdicht zijn. Als er hardhandig met de panelen wordt omgegaan, dan kan deze beschadigingen oplopen waardoor er vuil en vocht binnen kan komen die voor hotspots zorgen.

Hierom is het altijd een goed idee om met erkende en ervaren installatiebedrijven te werken. Ook is de invloed van het materiaalkwaliteit van belang om meer kans te hebben om zo lang mogelijk een goed rendement te kunnen behalen. Ben je benieuwd welk aanbod wij voor jou hebben? Doe dan vrijblijvend onze dakscan en kom met onze adviseurs in gesprek!

Familie op bank kijken naar de invloeden van de opbrengst van zonnepanelen